ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τρακτέρ «κλείνουν» δρόμους σε όλη τη χώρα - Ο «καυτός» Φεβρουάριος του Πέδρο Σάντσεθ

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ισπανία
Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ισπανία
ΑΡ

Εκατοντάδες τρακτέρ μπλοκάρουν δρόμους σε όλη την Ισπανία, με τους αγρότες της χώρας να ενώνουν τη φωνή τους με τους συναφέλφους τους σε όλη την ΕΕ

Εκατοντάδες τρακτέρ μπλοκάρουν οδικές αρτηρίες σε όλη την Ισπανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρίση στον κλάδο, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σημαντικά επεισόδια.

Οι ισπανικές ενώσεις αγροτών έχουν ήδη διαμηνύσει ότι σχεδίαζαν να βγουν στους δρόμους τον Φεβρουάριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης, καθώς η αναταραχή συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Οι μεγαλύτερες ομάδες αγροτών - Asaja, COAG και UPA -έχουν τα ίδια παράπονα με τους συναδέλφους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες υπονομεύουν την κερδοφορία των καλλιεργειών και αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων.

Για σήμερα Τρίτη, διοργανώνονται «μπλόκα» σε διάφορα μέρη της Αραγονίας, όπου εκατοντάδες αγρότες έχουν συγκεντρωθεί σε τοποθεσίες στις αντίστοιχες πόλεις τους για να ξεκινήσουν μια διαμαρτυρία που θα επηρεάσει αρκετούς δρόμους.Την Κυριακή, περισσότερα από 350 τρακτέρ από διαφορετικές κοιλάδες των Πυρηναίων κατάφεραν επίσης να αποκλείσουν τους κύριους δρόμους πρόσβασης προς τα Πυρηναία.

Αγρότες από διάφορες περιοχές της Καταλονίας ξεκίνησαν επίσης συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ακόμη και αύριο σε ορισμένες περιοχές. Η ξηρασία στη νότια Ισπανία έχει πλήξει εκτός των άλλων τους αγρότες, με την παραγωγή πολλών βασικών ειδών, όπως το ρύζι και οι ελιές να μειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

«Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωνε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Πέδρο Μπαράτο, πρόεδρος της Asaja, μιας ισπανικής ένωσης που εκπροσωπεί περίπου 200.000 αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι διαδηλώσεις πρόκειται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι οργανώσεις σε κοινή δήλωση.