ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Το σχέδιο της Γαλλίας για διπλωματική λύση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Σχέδιο εκεχειρίας Ισραήλ- Χεζμπολάχ
Σχέδιο εκεχειρίας Ισραήλ- Χεζμπολάχ
ΑΡ

Η Γαλλία προτείνει  απόσυρση της Χεζμπολάχ και εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου, στην πρόταση που υπέβαλε επίσημα στη Bηρυτό

Η Γαλλία υπέβαλε γραπτή πρόταση στη Βηρυτό με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ και τη διευθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters και καλεί τους μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ, να αποσυρθούν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα. Οι εχθροπραξίες διεξήχθησαν παράλληλα με τον πόλεμο της Γάζας και τροφοδοτούν την ανησυχία για μια καταστροφική, ολοκληρωτική αντιπαράθεση.

Το έγγραφο, η πρώτη γραπτή πρόταση που φέρθηκε στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια εβδομάδων δυτικής μεσολάβησης, παραδόθηκε σε ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις ανώτεροι Λιβανέζοι και τρεις Γάλλοι αξιωματούχοι.

Δηλώνει τον στόχο της αποτροπής μιας σύγκρουσης «που κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο» και της επιβολής «μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες» και εν τέλει προβλέπει διαπραγματεύσεις για τη χάραξη των επίμαχων χερσαίων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ απορρίπτει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, μια θέση που επανέλαβε ένας πολιτικός της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε ερωτήσεις για αυτήν την ιστορία.

Ενώ ορισμένες λεπτομέρειες παρόμοιων προσπαθειών διαμεσολάβησης του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Άμος Χοστάιν κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες, οι πλήρεις λεπτομέρειες της γαλλικής γραπτής πρότασης που παραδόθηκε στον Λίβανο δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Το σχέδιο τριών βημάτων προβλέπει μια 10ήμερη διαδικασία αποκλιμάκωσης που θα τελειώσει με τις διαπραγματεύσεις για τα σύνορα. Μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι η πρόταση είχε υποβληθεί στις κυβερνήσεις του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο. Έχει 20.000 πολίτες στη χώρα και περίπου 800 στρατιώτες ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. «Κάναμε προτάσεις. Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς και είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες και να οικοδομήσουμε ειρήνη», είπε ο Σεζουρνέ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Το σχέδιο προτείνει οι ένοπλες ομάδες του Λιβάνου και το Ισραήλ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο. Αρκετές μη κρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παλαιστινιακών φατριών, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εχθροπραξιών, αν και η Χεζμπολάχ είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή με μια μαχητική δύναμη που θεωρείται ευρέως ότι ξεπερνά τον στρατό του Λιβάνου.

Οι ένοπλες ομάδες του Λιβάνου θα διαλύσουν όλες τις εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα και θα αποσύρουν τις μάχιμες δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένων των ελίτ μαχητών Radwan της Χεζμπολάχ και στρατιωτικών δυνατοτήτων όπως αντιαρματικά συστήματα - τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, προτείνει το έγγραφο.

Οποιαδήποτε τέτοια απόσυρση θα μπορούσε να αφήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ πολύ πιο κοντά στα σύνορα από την απόσυρση 30 χιλιομέτρων στον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου, που ορίζεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006. Η συντομότερη απόσυρση θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι οι ρουκέτες δεν θα φτάνουν σε χωριά στο βόρειο Ισραήλ που έχουν στοχοποιηθεί με αντιαρματικούς πυραύλους και ήταν ένας συμβιβασμός που θεωρούνταν πιο ευχάριστος για τη Χεζμπολάχ παρά μια υποχώρηση στο Λιτάνι, είπε ένας δυτικός διπλωμάτης που γνωρίζει τη δισέλιδη πρόταση.

Έως και 15.000 στρατιώτες του λιβανικού στρατού θα αναπτυχθούν στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου, ένα πολιτικό προπύργιο της Χεζμπολάχ όπου οι μαχητές της ομάδας έχουν από καιρό ενσωματωθεί στην κοινωνία σε περιόδους ηρεμίας.

Ερωτηθείς για την πρόταση, ο υψηλόβαθμος πολιτικός της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλα είπε στο Reuters ότι η ομάδα δεν θα συζητήσει «κανένα θέμα που σχετίζεται με την κατάσταση στο νότο πριν από τη διακοπή της επίθεσης στη Γάζα». «Ο εχθρός δεν είναι σε θέση να επιβάλει όρους», πρόσθεσε ο Φαντλάλα, αρνούμενος να σχολιάσει λεπτομέρειες της πρότασης ή εάν την είχε λάβει η Χεζμπολάχ.