ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό «μπλόκο» στην έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ - Στις 20 Μαΐου νέα ακρόαση

Βρετανικό «μπλόκο» στην έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ - Στις 20 Μαΐου νέα ακρόαση

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς επιδιώκουν να παραπέμψουν τον Ασάνζ, σε δίκη για 18 κατηγορίες, εκ των οποίων η πρώτη σύμφωνα με τον Νόμο για την Κατασκοπεία

Προσωρινή αναστολή της έκδοσής του στις ΗΠΑ πέτυχε ο Τζούλιαν Ασάνζ των WikiLeaks, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα του επιτρέπει να ασκήσει έφεση, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν οι ΗΠΑ δεσμευθούν ότι δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς επιδιώκουν να παραπέμψουν τον Ασάνζ, σε δίκη για 18 κατηγορίες, εκ των οποίων η πρώτη σύμφωνα με τον Νόμο για την Κατασκοπεία, για τη διαρροή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks.

Το δικαστήριο ανέφερε στη γραπτή του απόφασή του ότι ο Ασάνζ αναμφισβήτητα δεν θα είχε το δικαίωμα να βασιστεί στην επίκληση της Πρώτης Τροποποίησης στην ελευθερία του λόγου ως υπήκοος εκτός ΗΠΑ και ότι αργότερα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αδίκημα που τιμωρείται με θανατική ποινή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν παράνομη η έκδοσή του.

Οι Βρετανοί υπουργοί «είχαν ρητή νομοθετική υποχρέωση να μην διατάξουν την έκδοση του αιτητή εάν μπορούσε να καταδικαστεί σε θάνατο για το συγκεκριμένο αδίκημα ή εάν μπορούσε να κατηγορηθεί για αδίκημα έκδοσης που αποκαλύπτεται από τα ίδια γεγονότα για τα οποία θα μπορούσε να επιβληθεί θανατική ποινή», είπαν οι δικαστές. Εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν είναι επικείμενες, τότε ο Ασάνζ θα λάβει άδεια να ασκήσει έφεση, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί σε νέα ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου.

Οι ΗΠΑ λένε ότι οι αποκαλύψεις των WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων τους και δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την εγκληματικότητα του.