ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν να αναστείλουν την δίωξη εναντίον του - Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν να αναστείλουν την δίωξη εναντίον του - Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για το ενδεχόμενο αναστολής της δίωξης κατά του Τζούλιαν Ασάνζ.

Στην πολύκροτη υπόθεση των Wikileaks και στον Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το αίτημα από την Αυστραλία να αναστείλει τη δίωξη του ενάντιον του.

Για χρόνια, η Αυστραλία καλούσε τις ΗΠΑ να αναστέιλουν τη δίωξή που άσκησαν κατά του Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να εκδοθεί στη χώρα τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε αναφορικά με το αίτημα της Αυστραλίας: «Το εξετάζουμε».

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς επιδιώκουν να παραπέμψουν τον Ασάνζ, σε δίκη για 18 κατηγορίες, εκ των οποίων η πρώτη σύμφωνα με τον Νόμο για την Κατασκοπεία, για τη διαρροή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών σε αυτήν την υπόθεση που έχει αναχθεί σε σύμβολο των απειλών σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του.

Η υπεράσπισή του έχει επίσης προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει σε περίπτωση έκδοσης.

Μια τελική ακρόαση θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως στα τέλη Μαΐου, με τους δικαστές να δίνουν στις αρχές των ΗΠΑ τρεις εβδομάδες για να δώσουν διαβεβαιώσεις.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο την Πέμπτη, καθώς η οικογένεια και οι υποστηρικτές του Ασάνζ συνεχίζουν την εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.