Αόρατοι «συγκάτοικοι»: Πώς να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στο κρεβάτι σας

Με την πρώτη ματιά, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον άνθρωπο

Αόρατοι «συγκάτοικοι»: Πώς να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στο κρεβάτι σας
3'

Μετά από μια κουραστική μέρα, ο καθένας μας χρειάζεται μια καλή ξεκούραση και δεν υπάρχει πιο άνετο μέρος από το υπνοδωμάτιο του. Ωστόσο, πίσω από την άνεση του στρώματος μας και το οικείο περιβάλλον κρύβεται ένας αόρατος εισβολέας και αυτό δεν είναι άλλο από μικροσκοπικά ακάρεα κρεβατιού, οι αόρατοι κάτοικοι των σπιτιών μας.

Ποιοι είναι οι αόρατοι «συγκατοικοί»

Με την πρώτη ματιά, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Είναι ετερότροφοι σαπροφυτικοί οργανισμοί που τρέφονται με οργανική ύλη, κυρίως νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Σε αντίθεση με τα παράσιτα που πιπιλίζουν αίμα, τα ακάρεα δεν δαγκώνουν τον άνθρωπο και δεν μεταφέρουν λοιμώξεις. Ωστόσο, η παρουσία τους δεν είναι καθόλου αβλαβής.

123-53-690x482.jpg

Τα απόβλητα των σαπροφύτων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: πώς να απαλλαγείτε από αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες;

Ο κύριος βιότοπος των ακάρεων είναι η οικιακή σκόνη. Είναι τόσο μικρά που φαίνονται μόνο στο μικροσκόπιο, αλλά η επίδρασή τους στο περιβάλλον του σπιτιού είναι αισθητή. Αυτά τα παράσιτα αισθάνονται άνετα σε μέρη όπου συσσωρεύονται οργανικά σωματίδια: σε χαλιά, επικαλυμμένα έπιπλα, βιβλία, στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Ευδοκιμούν σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα, καθιστώντας την κρεβατοκάμαρα ιδανικό τόπο αναπαραγωγής. Τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες και τα στρώματα που σπάνια καθαρίζονται σχολαστικά γίνονται πραγματικές αποικίες ακάρεων που εκκρίνουν αλλεργιογόνα.

Μέθοδοι καταπολέμησης των ακάρεων

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των σαπροφύτων βασίζεται στη γνώση των αδυναμιών τους. Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να ανεχθούν ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Το χειμώνα, συνιστάται να βγάζετε στρώματα και μαξιλάρια στο κρύο και το καλοκαίρι να τα στεγνώνετε στον έντονο ήλιο. Η κλασική μέθοδος καθαρισμού μάλλινων χαλιών - χτυπώντας τα στο χιόνι - παραμένει επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος αφαίρεσης σκόνης και ακάρεων.

Ο τακτικός υγρός καθαρισμός του σπιτιού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης. Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμών και να φυλάσσονται σε ξηρό μέρος. Τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες πρέπει να αερίζονται περιοδικά και τα στρώματα πρέπει να αλλάζονται κάθε 10 χρόνια.

Η ελαχιστοποίηση της σκόνης στους χώρους διαβίωσης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης σαπροφύτων.

Σύγχρονες τεχνολογίες στην καταπολέμηση των παρασίτων

Οι σύγχρονες εξελίξεις στις οικιακές συσκευές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ακάρεων σκόνης στο σπίτι. Ωστόσο, οι παραδοσιακές ηλεκτρικές σκούπες, ακόμη και αυτές που είναι εξοπλισμένες με φίλτρα νερού, δεν είναι σε θέση να απαλλαγούν εντελώς από τα παράσιτα. Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, σκεφτείτε συστήματα καθαρισμού αέρα υψηλής απόδοσης και πολυλειτουργικές ηλεκτρικές σκούπες όπως το Rainbow. Αυτή η μονάδα συνδυάζει τις λειτουργίες ύγρανσης, απολύμανσης και αρωματισμού του αέρα, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για τα τσιμπούρια.

Μια άλλη αποτελεσματική λύση θα ήταν οι οικιακές συσκευές καθαρισμού αέρα εξοπλισμένες με φίλτρα HEPA και λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας. Βοηθούν να διατηρηθεί ο αέρας καθαρός, αποτρέποντας την εξάπλωση αλλεργιογόνων και δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για την αναπαραγωγή των σαπροφύτων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή