ΚΟΣΜΟΣ

Εβδομάδα μόδας στο Βερολίνο

Εβδομάδα μόδας στο Βερολίνο

«Το Βερολίνο ξέρει από Μόδα - και από πάρτι».

Με αυτό το «δόγμα» υποδέχεται η γερμανική πρωτεύουσα για ενδέκατη χρονιά την Εβδομάδα Μόδας της, η οποία άνοιξε απόψε και θα διαρκέσει ως την Κυριακή. Περισσότεροι από 50 οίκοι μόδας θα παρουσιάσουν τις τάσεις του αύριο, ρούχα που θα βρίσκονται στις βιτρίνες των καταστημάτων την Άνοιξη του 2013.

Η πασαρέλα βρίσκεται και αυτή τη φορά στην ιστορική Οδό 17ης Ιουνίου, απέναντι από την Πύλη του Βραδεμβούργου και γύρω της αναμένεται να συγκεντρωθούν σχεδιαστές, μοντέλα, επίδοξοι πελάτες, δημοσιογράφοι, μπλόγκερ και... παρατηρητές από όλον τον κόσμο. Οι προβλέψεις των διοργανωτών κάνουν λόγο για περισσότερους από 240.000 επισκέπτες, οι οποίοι θα βρεθούν στο Βερολίνο με αφορμή την Εβδομάδα Μόδας, της οποίας «προστάτης» είναι και πάλι ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής Μαρκ Τζέικομπς.

Επιδείξεις, εκδηλώσεις και πάρτι οργανώνονται αυτές τις μέρες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ το παλιό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ χρησιμεύει ως φυσικό σκηνικό για τις πιο ανατρεπτικές παρουσιάσεις νέων σχεδιαστών. Ανάμεσα στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η Έκθεση «Premium», με νέους σχεδιαστές και η «Φιλική προς το Περιβάλλον Μόδα», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις οικολογικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην ένδυση και την υπόδηση.

Η Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου απέχει πολύ από τις αντίστοιχες του Μιλάνου, του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης. Τα βαριά ονόματα και η υψηλή ραπτική δεν έχουν θέση σε μια πόλη που προτιμά τον νεωτερισμό, την ανατροπή και την πρόκληση. Εδώ θριαμβεύουν οι τολμηροί νέοι δημιουργοί, οι οποίοι πολύ δύσκολα θα βρουν θέση ανάμεσα στους καταξιωμένους συναδέλφους τους, ενώ οι διοργανωτές ενθαρρύνουν ο,τιδήποτε αναζητεί χώρο και προβολή έξω από τα συνηθισμένα. Πέρα από τις επιδείξεις, το Βερολίνο έχει κατορθώσει να ζει ολόκληρο στον ρυθμό μιας διοργάνωσης, η οποία σε άλλες χώρες δεν αφορά παρά τους μυημένους. Από άκρη σε άκρη της πόλης διοργανώνονται ήδη πάρτι, εκθέσεις και κάθε είδους πρωτοβουλίες, με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Μόδας, η οποία στηρίζεται ενεργά από την Πόλη του Βερολίνου, που την αξιοποιεί εδώ και χρόνια, τόσο εμπορικά όσο και τουριστικά.

Ανάμεσα στους σχεδιαστές που παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους κατά την φετινή Εβδομάδα Μόδας, ξεχωρίζουν και δυο ονόματα με ...ελληνικές ρίζες. Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος που διατηρεί το ατελιέ του στο Νότιο Τιρόλο και σημειώνει μεγάλη επιτυχία στις γερμανόφωνες χώρες και η Μιράντα Κωνσταντινίδου, από την Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια δημιουργεί κοσμήματα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.