ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Βίαια επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς και αστυνομικούς (vid)

Γαλλία: Βίαια επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς και αστυνομικούς (vid)

Συνεχίζονται οι εντάσεις στα υποβαθμισμένα προάστια των πόλεων της Γαλλίας, όπου η έλλειψη θέσεων εργασίας και προοπτικής, οι ρατσιστικές διακρίσεις, η εκτεταμένη αίσθηση αποξένωσης από την κοινωνία και η δράση της αστυνομίας, η οποία αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, αποτελούν το υπόβαθρο των επεισοδίων βίας.

Περίπου 100 νεαροί Γάλλοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στη διάρκεια της νύχτας ανοίγοντας πυρ εναντίον αστυνομικών, πυρπολώντας αυτοκίνητα, ένα κτίριο και ένα νηπιαγωγείο στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία, δήλωσε ένα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στην πόλη στάλθηκαν ενισχύσεις της αστυνομίας και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς επρόκειτο να επισκεφτεί την πόλη, όπου τα δύο τελευταία βράδια μαίνονται επεισόδια βίας, για το ξέσπασμα των οποίων η σπίθα ήταν οι έλεγχοι αστυνομικών σε κατοίκους.

«Δεκαέξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από σκάγια», δήλωσε ο Τομά Λαβιέλ, ένας αξιωματούχος της νομαρχίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο i>TELE.

Η συνοικία της Αμιένης όπου ξέσπασαν τα επεισόδια θεωρείτο ότι χρειαζόταν επιπρόσθετη αστυνόμευση από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Οι εντάσεις συνεχίζονται στα υποβαθμισμένα προάστια των πόλεων της Γαλλίας, όπου η έλλειψη θέσεων εργασίας και προοπτικής, οι ρατσιστικές διακρίσεις, η εκτεταμένη αίσθηση αποξένωσης από την κοινωνία και η δράση της αστυνομίας, η οποία αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, αποτελούν το υπόβαθρο των επεισοδίων βίας.

Το 2005 οι εκτεταμένες ταραχές -οι χειρότερες στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια- οδήγησε στην επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η βία προκάλεσε έναν πολύμηνο αγωνιώδη διάλογο για την κατάσταση των κατοικιών που βρίσκονται γύρω από πολλές γαλλικές πόλεις και την πολιτική ένταξης των εκατομμυρίων πολιτών-γόνων μεταναστών, δεύτερης και τρίτης γενιάς, από πρώην γαλλικές αποικίες στο Μάγρεμπ και στην Αφρική.

Ο θάνατος δύο νέων που είχαν χτυπηθεί από ένα περιπολικό της αστυνομίας είχε προκαλέσει εκ νέου επεισόδια το 2007. Το 2010, είχαν υπάρξει εκ νέου επεισόδια, όταν αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει έναν νεαρό που είχε αποπειραθεί να ληστέψει ένα καζίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Σοσιαλιστική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη μετά τις ταραχές στην Αμιένη.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς θα μεταβεί στην Αμιένη αμέσως. . . για να πει για άλλη μια φορά ότι το κράτος θα κινητοποιήσει όλους τους πόρους του για να καταπολεμήσει αυτήν τη βία. Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους για τη χωροφυλακή και την αστυνομία», πρόσθεσε ο Ολάντ.