ΚΟΣΜΟΣ

Η ψυχραιμία των μουσουλμάνων της Ρωσίας

Η ψυχραιμία των μουσουλμάνων της Ρωσίας

Να μην παρασύρονται από προβοκάτσιες, αλλά με το παράδειγμά τους να δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του Ισλάμ: αυτήν την έκκληση απηύθυνε το Συμβούλιο των μουφτήδων της Ρωσίας προς τους μουσουλμάνους της χώρας.

Το Συμβούλιο καλεί τους πιστούς να συγκρατούν την οργή από τη δυσαρέσκειά τους για την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» και να αντιπαραθέσουν σ’ αυτήν την ηθική, την καρτερικότητα και τη συμπόνια τους.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας προτίθεται να απαγορεύσει τη διάδοση της προσβλητικής για τα αισθήματα των πιστών ταινίας στο έδαφος της χώρας. Να τί επεσήμανε συνομιλώντας με τη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρώτος αναπληρωτής του προέδρου της Κεντρικής Πνευματικής Διεύθυνσης των μουσουλμάνων της Ρωσίας Αλμπίρ Κργκάνοφ:

- Ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε: όποιος προκαλεί αναταραχή είναι σαν να ξυπνά ένα φίδι. Κι εμείς πρέπει να μην παρασυρόμαστε από παρόμοιες χονδροκομμένες προβοκάτσιες, να απαντάμε με το γράμμα του νόμου. Η προσβολή των αισθημάτων των πιστών είναι βλάσφημη πράξη, την οποίαν επιλέγουν άνθρωποι ανήθικοι. Ως προς τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται να εφαρμόζεται ο νόμος αυστηρά και απόλυτα, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν στην κοινωνία την ηρεμία τους.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι η διατήρηση της κατάστασης εντός ειρηνικών πλαισίων αποτελεί εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η άποψη, που έχει ο πρόεδρος της Ισλαμικής Επιτροπής της Ρωσίας Χαϊντάρ Τζεμάλ:

- Και γιατί δεν πρέπει να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας; Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μουφτίες είναι απλώς μια ειδική υπηρεσία της προεδρικής διοίκησης, η οποία είναι απασχολημένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα της εξουσίας και όχι τα συμφέροντα των μουσουλμάνων. Προς το συμφέρον των μουσουλμάνων είναι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ προς το συμφέρον των Αρχών, να μη γίνει τίποτε.

Εν τω μεταξύ ο πρώτος αναπληρωτής του προέδρου της Πνευματικής Διεύθυνσης Μουσουλμάνων του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας Νταμίρ-Χαζράτ Γκιζατούλιν είναι πεπεισμένος ότι οι σωστοί μουσουλμάνοι δεν αξίζει να δίνουν προσοχή σε τέτοιες προβοκάτσιες:

- Σήμερα στις περιοχής, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων (24-25 εκατομμύρια άνθρωποι), στο Παβόλζιε (σ.τ.μ. παρά τω Βόλγα), στο Ταταρστάν, το Μπασκορτοστάν, το Βόρειο Καύκασο, οι τοπικοί ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του κινήματος της απαγόρευσης της προβολής προβοκατόρικων πραγμάτων. Καλούμε τους μουσουλμάνους μας να μην παρασυρθούν από τις προβοκάτσιες, αλλά να εργάζονται, να δημιουργούν οικογένειες, να προστατεύουν το κράτος μας, να σπουδάζουν, σύντομα έχουμε το «χατζ», να πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη στους Αγίους Τόπους μας και να επιστρέψουμε με ασφάλεια σπίτια μας.

Στο ιστολόγιό του ο Νταμίρ-Χαζράτ Γκιζατούλιν υπενθύμισε ότι ηρεμία δεν σημαίνει αδιαφορία και άρνηση του αγώνα. Πέραν τούτου, όπως είπε, στη Ρωσία υπάρχουν επαρκείς, τόσο ηθικές, όσο και νομικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση παρόμοιων απειλών.