ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Η οικονομία στο πρώτο ντιμπέιτ Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Βίντεο: Η οικονομία στο πρώτο ντιμπέιτ Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για θέματα οικονομίας, στο πρώτο από τα τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, που διεξήχθη στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, νικητής αναδείχτηκε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα μαχητικός στην πρώτη του τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Μπαράκ Ομπάμα που αντίθετα έδειξε υποτονικός.

Δημοσκόπηση του CNN που δόθηκε στη δημοσιότητα μια ώρα μετά την αναμέτρηση δίνει τη «νίκη» στον Ρόμνεϊ με ποσοστό 67% των ερωτηθέντων έναντι 25% υπέρ του Ομπάμα, που πίστευε ότι ήταν καλύτερος στην αναμέτρηση. Προβάδισμα στον Ρόμνεϊ δίνει και δημοσκόπηση του CBS.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε «λίγο γκρινιάρης και εκνευρισμένος και δεν κατάφερε να χτυπήσει τον Ρόμνεϊ», κατά τον Κλάιντ Γουίλκοξ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν. Για παράδειγμα, δεν ανέφερε ούτε μια φορά το βίντεο στο οποίο ο αντίπαλός του χαρακτηρίζει «θύματα» το 47% των Αμερικανών, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν χρησιμοποιήσει την γκάφα αυτή του Ρόμνεϊ σε πολλές τους διαφημίσεις, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ρόμνεϊ είχε πολλά να χάσει χθες Τετάρτη, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν πίσω από τον Ομπάμα σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Καρίμ Κράιτον από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το πρώτο ντιμπέιτ «δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας, όμως η εμφάνιση του Ρόμνεϊ πατούσε σε γερές βάσεις». «Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχασε την εκτίμηση» των Αμερικανών, προσέθεσε.

Η άλλη άποψη λέει ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε ήρεμος, ειλικρινής, καθώς και πιο συγκροτημένος στις πολιτικές του θέσεις, θέλοντας έτσι να αναδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια ενός ηγέτη που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Αμερικανών. Επίσης, προσπάθησε με ψύχραιμο ύφος να κερδίσει τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι παραδοσιακά δεν θέλουν ένα πρόεδρο θυμωμένο.

Δείτε το βίντεο: