ΚΟΣΜΟΣ

Τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης- 'Εκαναν τις ανάγκες τους σε κουβάδες!

Τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης- 'Εκαναν τις ανάγκες τους σε κουβάδες!

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις βελγικές φυλακές ανησυχούν ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

Σε έκθεση της που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων καλεί τις αρχές του Βελγίου ν' αναθεωρήσουν την πολιτική τους για τις φυλακές και τα κέντρα κράτησης στη χώρα και κυρίως, να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση τους.

Η αποτυχία των αρχών να διαχειριστούν σωστά το πρόβλημα έχει οδηγήσει σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απεργίες του σωφρονιστικού προσωπικού, που δε μπορεί πλέον να επιτελέσει το καθήκον του, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στην έκθεση, η οποία στηρίζεται στα ευρήματα των μελών της Επιτροπής, ύστερα από μία επίσκεψη στο Βέλγιο, τον Απρίλιο του 2012, σημειώνεται ότι σε μια φυλακή εντοπίσθηκαν πάνω από 750 κρατούμενοι να υποχρεούνται να ζουν σε θαλάμους που δεν χωρούσαν παραπάνω από 405 φυλακισμένους.

Τουαλέτες δεν υπήρχαν και οι κρατούμενοι υποχρεούνταν να κάνουν τις σωματικές ανάγκες τους σε κουβάδες, που άδειαζαν δύο φορές την ημέρα, ενώ οι περισσότεροι απ' αυτούς κοιμούνταν στα πατώματα, τονίζεται στην έκθεση.

Το γεγονός ότι, δεν προσφέρεται καμία δραστηριότητα στους κρατούμενους των Βελγικών φυλακών, έχει προκαλέσει βία, ασυδοσία και αδράνεια πολλών εξ αυτών, καταλήγει η έκθεση της CPT.