ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για διαδηλώσεις

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για διαδηλώσεις

Σε διαδηλώσεις καλεί η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, αν ο Ούγκο Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου, ζητώντας να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αρχηγού κράτους ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

«Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί κατά της παραβίασης του Συντάγματος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ο Χούλιο Μπόρχες, βουλευτής του κόμματος Primero Justicia, του κυριότερου αντιπάλου του Τσάβες, Ενρίκε Καπρίλες.

«Υπάρχει ένας σαφέστατος όρος στο Σύνταγμα: όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παρίσταται (ενώπιον των βουλευτών για να ορκιστεί) πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα άλλο εκλεγμένο πρόσωπο, δηλαδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά πως ο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Κούβα εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να ορκιστεί πρόεδρος για τρίτη θητεία, μόλις του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, πιστός σύμμαχος του Τσάβες, Ντιοσδάδο Καμπέλο είναι ένας 49χρονος πρώην στρατιωτικός και επανεξελέγη το Σάββατο πρόεδρος του σώματος.