ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Ινδία: Γκουρού κατηγορεί τη φοιτήτρια για το βιασμό

Οργή στην Ινδία: Γκουρού κατηγορεί τη φοιτήτρια για το βιασμό

Την οργή της ινδικής κοινής γνώμης προκάλεσε το σχόλιο ενός γκουρού, σύμφωνα με τον οποίο η 23χρονη φοιτήτρια που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και κατέληξε από τα σοβαρά τραύματά της ευθύνεται εν μέρει γι αυτό που της συνέβη.

Ο Ασαράμ Μπαπού, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στη βόρεια Ινδία, δήλωσε στη διάρκεια πρόσφατου κηρύγματός του ότι αν η κοπέλα περίμενε να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο με περισσότερο κόσμο ή είχε απευθυνθεί στους βιαστές της σαν να ήταν αδέλφια της και τους εκλιπαρούσε να την αφήσουν, δεν θα είχε συμβεί ό,τι συνέβη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι αν η κοπέλα είχε μυηθεί από έναν γκουρού δεν θα είχε καν επιβιβαστεί στο λεωφορείο. «Θα είχε επικαλεστεί το όνομα του θεού, θα είχε αποκαλέσει (τους δράστες) 'αδέλφια μου', θα είχε ακουμπήσει τα χέρια και τα πόδια τους και θα τους έλεγε 'είμαι μία ανυπεράσπιστη γυναίκα, είστε οι θρησκευτικοί αδελφοί μου', τότε αυτό το παράπτωμα δεν θα είχε συμβεί», είπε ο Μπαπού.

Το κήρυγμά του αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσής του.

Η Μπρίντα Κάρατ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας - Μαρξιστικού (CPI-Μ) χαρακτήρισε τα σχόλια του γκουρού «αλλόκοτα και χωρίς ευαισθησία».

Η επίθεση προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσειςμε αίτημα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των γυναικών και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για τα σεξουαλικά εγκλήματα.

«Τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν. Ποτέ δεν επέρριψε ευθύνες στο θύμα του βιασμού, είπε απλώς ότι ήταν 0,1% υπεύθυνη για το συμβάν επειδή επιβιβάστηκε στο λεωφορείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαπού, Νιλάμ Ντουμπέι.

«Γιατί να ζητήσει συγγνώμη; Το μόνο που είπε είναι ότι αν πάρεις ένα ιερό μάντρα και το επαναλάβεις όταν κινδυνεύεις, θα σε προστατεύσει. Θα μπορούσε να έχει βρει κάποιο διπλωματικό τρόπο να ξεφύγει από την κατάσταση», προσέθεσε.