ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση πήρε η ορκωμοσία του Τσάβες

Παράταση πήρε η ορκωμοσία του Τσάβες

Απεφάνθη πριν από μερικά λεπτά το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ότι η ορκωμοσία του επανεκλεγέντος προέδρου της Βενεζουέλας μπορεί να πάρει παράταση, μετά την ημερομηνία που προβλέπεται, δηλαδή τη 10η Ιανουαρίου.

Μία ημέρα πριν την επίσημη ορκωμοσία του Ούγκο Τσάβες, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δε θα μπορέσει να παραστεί, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης και δημιουργώντας ουσιαστικά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, για το αν είναι δυνατό ή όχι να πάρει αναβολή η ορκωμοσία ή αν πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποφάσισε πριν από λίγο ότι είναι εφικτό να αναβληθεί η ορκωμοσία, όπως είχε άλλωστε δηλώσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Καμπέγιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Καπρίλες είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με την θεσμική κρίση που δημιουργήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τσάβες συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Κούβα επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες και δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση έκτοτε.

Αύριο η κυβέρνηση διοργανώνει διαδήλωση στήριξης του Τσάβες, ενώ στο Καράκας μεταβαίνουν ο πρόεδρος της Βολιβίας, Μοράλες, και ο ομόλογός του της Ουρουγουάης, Μουχίκα.

Στην Αβάνα της Κούβας θα μεταβεί η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ.