ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε κρατούμενος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από φρουρούς

Πέθανε κρατούμενος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από φρουρούς

Στα τραύματά του υπέκυψε Νοτιοαφρικανός κρατούμενος, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τους δεσμοφύλακες μπροστά στα μάτια δημοσιογράφων που επισκέπτονταν τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείτο.

Την περασμένη Τετάρτη, Νοτιοαφρικανοί δημοσιογράφοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του βάναυσου ξυλοδαρμού ενός κρατουμένου ενώ συνόδευαν κοινοβουλευτική επιτροπή στη φυλακή του Γκρένπουντ στην πόλη Ντένεϊσβιλ, όπου μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειωθεί στάση.

Ο κρατούμενος o οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 16 ετών υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η αναπληρώτρια επικεφαλής των σωφρονιστικών υπηρεσιών Γκρέις Μολατέντι.

«Ένας εγκληματίες είναι νεκρός. Ο νεκρός εγκληματίας είναι ένας από τους τρεις εγκληματίες που είχαν επιτεθεί και μαχαιρώσει έναν υπεύθυνο της φυλακής» υποστήριξε η ίδια, προσθέτοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν ακόμη το αποτέλεσμα της νεκροψίας.

Η Μολατέντι δήλωσε πως οι τρεις άνδρες επιχείρησαν να σκοτώσουν έναν φύλακα, ο οποίος είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κλοπή που είχαν γίνει εκ μέρους άλλου κρατουμένου.

«Ο ένας από τους εγκληματίες έπιασε τον φύλακα και του ακινητοποίησε τα χέρια. Ο δεύτερος άρχισε να τον μαχαιρώνει, ενώ ο τρίτος τον χτυπούσε με ένα λουκέτο» είπε η Μολατέντι, σημειώνοντας πως οι φύλακες έδρασαν ασκώντας την «απαραίτητη» βία.

Οι δύο συγκρατούμενοι του νεκρού νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι, όπως επίσης και ο δεσμοφύλακας εναντίον του οποίου επιτέθηκαν, συνέχισε.

Στις 7 Ιανουαρίου ξέσπασε στάση στη συγκεκριμένη φυλακή, καθώς οι κρατούμενοι διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες κράτησης αρνήθηκαν να πάρουν το γεύμα τους κι επιτέθηκαν στους φύλακες, ενώ έβαλαν φωτιά και στα κελιά τους.

Πενήντα κρατούμενοι κι εννέα φύλακες τραυματίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια, ενώ πάνω από 500 φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.