ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στην εκεχειρία βάζει η FARC

Τέλος στην εκεχειρία βάζει η FARC

Τέλος στη μονομερή εκεχειρία που είχαν κηρύξει τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσαν ότι βάζουν οι αντάρτες των Επαναστατατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, FARC.

Οι ίδιοι οι Κολομβιανοί αντάρτες είχαν αναγγείλει κατάπαυση πυρός όταν ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας και ζήτησαν από αυτήν να εξετάσει το ενδεχόμενο κήρυξης εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές.

"Με βαριά καρδιά αναγνωρίζουμε ότι επιστρέφουμε σε μια κατάσταση πολέμου, την οποία κανείς δεν επιθυμεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αβάνα ο επικεφαλής διαπραγματευτής των FARC, Ιβάν Μάρκες πριν από την έναρξη άλλου ενός γύρου διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ταυτόχρονα πάντως ο Μάρκες ζήτησε από την κυβέρνηση "να εξετάσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας και τερματισμού των εχθροπραξιών ώστε οι ειρηνευτικές συνομιλίες να πραγματοποιηθούν σε ήρεμη ατμόσφαιρα".

Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος των FARC σημείωσε ότι η μονομερής εκεχειρία, που θα λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής τοπική ώρα (στις 8:00 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), τηρήθηκε από τους αντάρτες παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν εναντίον τους.

Οι εκπρόσωποι της κολομβιανής κυβέρνησης δεν έκαναν καμία δήλωση κατά την προσέλευσή τους στο κτίριο όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στην πρωτεύουσα της Κούβας.