ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Σχέδια δολοφονίας των αντικαταστατών του Τσάβες

Βενεζουέλα: Σχέδια δολοφονίας των αντικαταστατών του Τσάβες

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστήριξε σήμερα πως η ντόπια και ξένη «ακροδεξιά» απεργάζονται ένα πλήγμα κατά του αντιπροέδρου Νικολάς Μαδούρο και του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο, των δύο κύριων θεσμικών λειτουργών, που έχουν αναλάβει τους μοχλούς της εξουσίας στη χώρα εν τη απουσία του ασθενούντος προέδρου Ούγο Τσάβες.

«Έχουμε λάβει πολύ σημαντικές πληροφορίες, βάσει των οποίων τα μέλη της ακροδεξιάς στη Βενεζουέλα, με τη συνεργασία ακροδεξιών κύκλων στο εξωτερικό, έχουν δρομολογήσει την επεξεργασία ενός πλήγματος» κατά των Μαδούρο και Καμπέγιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, χωρίς να παραθέσει άλλες λεπτομέρειες. «Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού» και η κυβέρνηση «έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας» των δύο ανώτερων λειτουργών, πρόσθεσε ο Ρεβερόλ, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης VTV.

Ο υπουργός Εσωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης που οργάνωσε σήμερα η κυβέρνηση προς τιμήν της 55ης επετείου από την πτώση της δικτατορίας, αλλά επίσης και για να αποδείξει την ισχύ της αποδοχής της έναντι άλλης εκδήλωσης που είχε οργανώσει παράλληλα, την ίδια ημέρα, η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση δέχεται συχνά τα βέλη της κυβέρνησης, η οποία την αποκαλεί «ακροδεξιά» και την κατηγορεί ότι χρηματοδοτείται από κύκλους εξόριστων στις ΗΠΑ και πως προετοιμάζει πραξικόπημα κατά του Τσάβες — όπως εκείνου που επεχείρησαν κατά του προέδρου το 2002, το οποίο δεν καρποφόρησε χάρις στην υποστήριξη που είχε προσφέρει στον επικεφαλής του κράτους ο στρατός, και στις ογκώδεις, καθημερινές, διαδηλώσεις των υποστηρικτών του.

Ο Τσάβες από τις 10 Δεκεμβρίου βρίσκεται στην Κούβα, όπου υποβλήθηκε για τέταρτη φορά σε επέμβαση για αφαίρεση καρκινικού όγκου. Πριν την αναχώρησή του είχε εκχωρήσει ορισμένες από τις εξουσίες του στον Μαδούρο, ο οποίος θεωρείται επίσης ο πολιτικός του διάδοχος.