ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι αποχαιρέτησαν τον «Κομαντάντε» Ούγκο Τσάβες

Ποιοι αποχαιρέτησαν τον «Κομαντάντε» Ούγκο Τσάβες

Στο Καράκας βρέθηκαν σήμερα μαζί με τρία εκατομμύρια απλών πολιτών πάνω από 30 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και συνολικά αντιπροσωπείες από 54 χώρες, για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποχαιρετήσουν τον χαρισματικό αλλά και διχασματικό- ηγέτη της Βενεζουέλας, που άλλαξε το πρόσωπο της πολιτικής στη Νότια Αμερική.

Λόγω του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, πένθος έχει κηρυχτεί σε 16 χώρες του κόσμου.
Στη Βενεζουέλα αφίχθηκαν οι ηγέτες σχεδόν όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Ντε Κίρτσνερ, του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες και του Προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα , οι οποίοι βρέθηκαν στο Καράκας από την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες.

Το τελευταίο αντίο είπαν στον Ούγκο Τσάβες ο Προέδρος του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, οι Πρόεδροι της Βραζιλίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Αϊτής, του Μεξικού, της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Στο Καράκας μετέβησαν επίσης ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η Ισπανία εκπροσωπήθηκε από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Φελίπε ενώ η Ουάσιγκτον περιορίστηκε στην αποστολή στην κηδεία δύο γερουσιαστών και του Προσωρινού Επιτετραμμένου των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των λατινοαμερικάνικων χωρών στάθηκαν για ένα λεπτό -εναλλάξ- ως τιμητική φρουρά δεξιά και αριστερά του φέρετρου με την σωρό του Ούγκο Τσάβες.

Μετά την τελετή, όλοι οι ξένοι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες υπέβαλαν προσωπικά τα συλλυπητήρια τους στην μητέρα και τις δύο κόρες του Ούγκο Τσάβες, οι οποίες θρηνούσαν απαρηγόρητα.