ΚΟΣΜΟΣ

Ισορροπίες τρόμου στην Κεντρική Ασία

Ισορροπίες τρόμου στην Κεντρική Ασία

Παιχνίδια ισχύος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ με φόντο τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας.


Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει απειλή χρησιμοποιώντας στρατιωτική ισχύ, τόνισε σε τοποθέτηση του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν κατά τις εργασίες του Στρατιωτικού και Βιομηχανικού Συνεδρίου 2013.

Αφορμή για τις δηλώσεις του ήταν οι συνεχείς ερωτήσεις για την πιθανότητα ενός μεγάλου πολέμου το επόμενο διάστημα, γεγονός για το οποίο η Μόσχα δείχνει να ανησυχεί αν στις δηλώσεις αυτές συνυπολογιστεί και η εντολή του Βλάντιμιρ Πούτιν για αυξημένη στρατολόγηση το επόμενο διάστημα.

Στην αντίπερα όχθη, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, πραγματοποιώντας ασκήσεις σε συνεργασία με το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, με το γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι να δηλώνει πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στο Μπακού, πως το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει απειλή ανάλογη εκείνης που αντιμετώπισε η χώρα του πριν μερικά χρόνια. Η αζέρικη πλευρά διατηρεί τυπικές σχέσεις με τη Μόσχα, έχοντας ωστόσο πολύ καλή επαφή με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ μιας και η ανοιχτή διένεξη Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό ή μονομερείς σχέσεις.

Το σχέδιο το οποίο προτείνει ο Ρογκόζιν πάντως, προκειμένου οι μεγάλες δυνάμεις να έρθουν κοντά, αναπτύσσοντας δεσμούς ικανούς να αποτρέψουν μία παγκόσμια σύρραξη, αφορά τη συμμετοχή όλων σε ένα διεθνές δίκτυο δορυφόρων που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση διαστημικών απειλών από πιθανούς κινδύνους που θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια.