ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο! Η Ρωσία κάνει σχέδια αναπαραγωγής γάτων με 5 αυτιά

Απίστευτο! Η Ρωσία κάνει σχέδια αναπαραγωγής γάτων με 5 αυτιά

Πολλά από αυτά που μας φαίνονται σήμερα συνηθισμένα, κάποτε προκαλούσαν φόβο και απορία. Έτσι ήταν με τις σφίγγες - είδος άτριχων γάτων. Τώρα ήρθε η σειρά των γάτων με 5 αυτιά.

Γίνεται λόγος για μιά σπάνια γάτα με το όνομα Λούντια. Είναι η μοναδική στον κόσμο γάτα με 5 αυτιά. Όταν ήταν ακόμα γατάκι την μάζεψε από τον δρόμο ο Βλαντίμιρ Ομπρίβκοφ,καθηγητής του Αγροπανεπιστημίου του Βορόνεζκαι άρχισε να το φροντίζει με μεγάλη προσοχή.

Η Λούντια έχει δύο συνηθισμένα αυτιά, τα οποία βρίσκονται πλάι-πλάι με δύο άλλα, τα οποία σαν στον καθρέφτη έχουν περιστραφεί κατά 180 μοίρες προς τα συνηθισμένα και πλευρικά ακόμα ένα μικρό αυτί. Εκτός απ’ αυτό, όπως φαίνεται από την ακτινογραφία, αντί για 7 αυχενικούς σπονδύλους, έχει μόνο 3 συγκολλημένους.

Μάλλον εδώ τελειώνουν όλα τα παράδοξά της γάτας. Η Λούντια είναι εντελώς υγιής, ζωηρή, έχει πολύ καλή όρεξη και ασυνήθιστη ευφυΐα. Πρόσφατα, ο νοικοκύρης της αποφάσισε να της βρει γαμπρό με ένα παρόμοιο υπολειπόμενο γονίδιο πολλών αυτιών dp.

Όπως είπε στην «Φωνή της Ρωσίας» ο ζωολόγος Ντμίτρι Ισόνκιν, η ιδέα απόκτησης απογόνων με πολλά αυτιά απ’ αυτή την γάτα είναι πολύ ρεαλιστική.

- Με παρόμοιο τρόπο κάποτε είχε παραχθεί η καναδική σφίγγα. Για αυτό τον σκοπό έπρεπε να διασταυρωθούν δύο γάτες με υπολειπόμενο γονίδιο ατριχιάς και στη συνέχεια από τα νεογέννητα γατάκια να επιλέξουν τα άτριχα και να επαναλάβουν αυτή τη διαδικασία. Παρόμνοια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απόκτηση είδους γάτων με πολλά αυτιά. Όμως εδώ προβάλλει το ερώτημα: «Για ποιό σκοπό;» Οι συγγενικές σχέσεις ανάμεσα στα ζώα επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας τους και την ανθεκτικότητά τους σε ασθένειες.

Ο ζωολόγος Ισόνκιν εφιστά την προσοχή στο ότι πολλά είδη γατών που αναπαράχθηκαν τεχνητά έχουν εκτός απ’ όλα τα άλλα, και παράξενη εμφάνιση.

- Κοιτάξτε τις μικρές σφίγγες. Είναι κάτι ανάμεσα στη γυμνή γάτα και το κοντοπόδαρο σκυλί. Αν κοιτάξεις τις φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο, θα σου είναι δύσκολο να ξεχάσεις τέτοιο θέαμα..

Είναι καλό για τον άνθρωπο. Αναπαράγει ένα νέο είδος, παίρνει για τη δουλειά του λεφτά και έπαθλα στις εκθέσεις. Μα πώς τα ζώα θα ζουν με τέτοιες ανωμαλίες, οι οποίες, μάλιστα, αυξάνονται από γενιά σε γενιά; Οι άνθρωποι δεν πολυσκέφτονται για αυτά. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι καθόλου ανθρωπιστικό. Πρέπει να επιδιώκουμε την αναπαραγωγή υγιών ζώων και όχι να πολλαπλασιάζουμε τα μεταλλαγμένα.

Ό,τι κι αν είναι ο νοικοκύρης της Λούντια σχεδιάζει να της βρει ταίρι. Μάλιστα, βρέθηκε και κατάλληλος υποψήφιος – ο γάτος Λούντικ με 4 αυτιά από την πόλη Ροστόβ επί του Ντόν. Η νοικοκυρά του το ζευγάρωσε δυο φορές με συνηθισμένες γάτες, αλλά δεν εμφανίστηκε το γονίδιο πολλών αυτιών. Εξάλλου, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα απόκτησης γατακιών με 4-5 αυτιά από το ζεύγος γάτων-φορέων του υπολειπόμενου γονιδίου dp.