ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικοί παράδεισοι

Ολάντ: Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικοί παράδεισοι

Πλήρη διαφάνεια στις γαλλικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους, αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι πρέπει να «εξαλειφθούν» οι φορολογικοί παράδεισοι από την «Ευρώπη και τον κόσμο».


Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «οι γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τον κατάλογο με όλες τις θυγατρικές τους, παντού στον κόσμο, χώρα προς χώρα» και θα πρέπει να «δημοσιοποιούν τη φύση των δραστηριοτήτων τους».

Επιδιώκοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού ύστερα από κατηγορίες για φορολογική απάτη, ο Ολάντ δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων.

Επίσης, ανακοίνωσε τη «σύσταση φορολογικής εισαγγελικής αρχής με εθνική αρμοδιότητα, η οποία θα δρα σε υποθέσεις διαφθοράς και μεγάλης φορολογικής απάτης».

Παράλληλα οι κανονισμοί που διέπουν θέματα περιουσιακών στοιχείων δημοσίων αξιωματούχων θα «αναθεωρηθούν πλήρως», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Μια ανώτερη αρχή «πλήρως ανεξάρτητη θα ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων υπουργών, βουλευτών και υψηλόβαθμων αιρετών», πρόσθεσε ο Ολάντ, οι 34 υπουργοί του οποίου θα δημοσιοποιήσουν από τη Δευτέρα τα περιουσιακά τους στοιχεία.