ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ποιος είναι ο Νικολάς Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ποιος είναι ο Νικολάς Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο έγινε ευρέως γνωστός στον υπόλοιπο κόσμο, όταν ανέλαβε χρέη προέδρου της Βενεζουέλας, μετά την επιδείνωση της υγείας του Ούγκο Τσάβες που οδήγησε στο θάνατό του.


Ο Μαδούρο γεννήθηκε το 1962, σε μια αριστερή οικογένεια. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, που ήταν συνδικαλιστής και πρόεδρος σωματείου, ο Νικολάς άρχισε να ασχολείται με τα κοινά από το σχολείο ακόμα. Εκλέγεται πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου στο λύκειό του, σε εργατική γειτονιά του Καράκας. Σύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου, ο Μαδούρο μάλλον δεν αποφοίτησε, όμως όλοι τον θυμούνταν σαν μια επιβλητική φιγούρα.

Στα νεανικά του χρόνια άκουγε άκουσε φανατικά ροκ μουσική. Το αγαπημένο του συγκρότημα ήταν οι Led Zeppelin και σκεφτόταν να ακολουθήσει καριέρα μουσικού. Τελικά, εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου και πρωτοστάτησε στη δημιουργία εργατικού σωματείου, όταν αυτά είχαν απαγορευθεί από την εργοδότρια εταιρεία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε μέλος της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος του Ούγκο Τσάβες MBR-200, που συχνά διαδήλωνε για την απελευθέρωση του αρχηγού τους, που ήταν στη φυλακή για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1992.

Η δημοτικότητα του Μαδούρο άρχισε να αυξάνεται κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τσάβες, το 1998. Το 2006 έγινε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσάβες και συνέχισε την επιθετική ρητορική του ηγέτης της Βενεζουέλας, με στόχο κυρίως τις ΗΠΑ. Το 2007 είχε αποκαλέσει την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, υποκρίτρια και είχε πει ότι οι θηριωδίες που συμβαίνουν στο Γκουαντάναμο δεν έχουν ξαναγίνει από τον καιρό του Χίτλερ.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Μαδούρο είναι άνθρωπος προσιτός και θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Βενεζουέλα, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα οξύνει τα αντι-αμερικανικά αισθήματα των λαών της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων εντάσεων.