ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η επανακαταμέτρηση δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα

Βενεζουέλα: Η επανακαταμέτρηση δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα δεν θα επηρεαστεί «με κανένα τρόπο» από την επανακαταμέτρηση των ψήφων, που ζήτησε η αντιπολίτευση.


Η αντιπρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Σάνδρα Ομπλίτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάλεσε την αντιπολίτευση του Ενρίκε Καπρίλες «να μην τρέφει φρούδες ελπίδες για την επανακαταμέτρηση, η οποία με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα», που έδινε τη νίκη στο Νικολάς Μαδούρο.

«Η εφορευτική επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα και όποιος δεν συμφωνεί με αυτά μπορεί να τα προσβάλει στα αρμόδια θεσμικά όργανα, δεν είναι δουλειά της επανακαταμέτρησης να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Την περασμένη Πέμπτη, η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε πως θα καταμετρηθεί το 100% των ψήφων, ελέγχοντας και το εναπομείναν ποσοστό καταμέτρησης, μετά την επαλήθευση του 54% των ηλεκτρονικών ψηφοδόχων, που είχε ελεγχθεί την προηγούμενη Δευτέρα έπειτα από τις διαμαρτυρίες του έτερου διεκδικητή της προεδρίας Ενρίκε Καπρίλες.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας είχαν ψηφίσει ηλεκτρονικά, όμως τα μηχανήματα αυτά έδιναν και απόδειξη της ψήφου που είχε κατατεθεί και αυτές οι αποδείξεις φυλάσσονται σε ειδικά κουτιά.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάτι που στόχο έχει να επαληθεύσει ότι το σύστημα λειτούργησε να μετατραπεί σε ένα είδος δημόσιας καταδίκης που επιδιώκει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Ομπλίτας.

Ο Κάρλος Οκάρις, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, δήλωσε πως «η διαδικασία πρόκειται να είναι μακρά... κι ο κόσμος μας θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Μόλις πληροφορηθούμε τι έγινε την περασμένη Κυριακή θα μπούμε σε μία νέα φάση».