ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο

Αυστρία: Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η αυστριακή Βουλή ενέκρινε σήμερα το απόγευμα τη συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ενώ το καταψήφισαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα δύο ακροδεξιά εθνικιστικά, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, όπως επίσης το Κόμμα των Πρασίνων και το νεοσυσταθέν «Ομάδα Στρόναχ» του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη συζήτηση και πολλές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, τα δύο κυβερνητικά κόμματα από τη μία πλευρά και τους επικριτές του, τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη.

Της βοήθειας στην Κύπρο υπεραμύνθηκε, μιλώντας στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, παραπέμποντας στο γεγονός πως η Κύπρος θα πρέπει να σηκώσει η ίδια το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσής της.

Πρόσθεσε δε, ότι η υποστήριξη από μέρους της διεθνούς κοινότητας υπήρξε αναγκαία για να αποτραπεί η μετάδοση και μια νέα αστάθεια στην Ευρωζώνη, ενώ διασφαλίστηκε πως η ίδια η Κύπρος θα συμμετάσχει με 13 δισεκατομμύρια ευρώ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσουν ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου, όπως είπε, η στήριξη από πλευράς ΕΜΣ δίνεται κάτω από πολύ αυστηρούς όρους για την Κύπρο, όπου δεν θα επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και θα δημιουργηθεί μητρώο με το οποίο θα αποσαφηνίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα αποτρέπεται το ξέπλυμα χρήματος και η φοροδιαφυγή.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ωφελεί μόνον της τράπεζες και όχι τους πολίτες της, η κυρία Φέκτερ επισήμανε πως τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, σε τελικά ανάλυση, για τις δημόσιες δαπάνες της χώρας.

Στην παρέμβασή στην ολομέλεια της βουλής, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η Αυστρία είναι χώρα υψηλής φορολογίας και δεν μπορεί να συγκριθεί με φορολογικούς παραδείσους.

Στην ομιλία του πριν τη ψηφοφορία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Γιόζεφ Τσαπ τόνισε πως η Ευρωζώνη ωφελεί την αυστριακή οικονομία και τους εργαζόμενους στη χώρα και ως εκ τούτου απαιτείται να γίνουν τα πάντα ώστε η Ευρωζώνη να συνεχίσει να λειτουργεί και να παραμείνει σταθερή.

Ασκώντας κριτική στο πακέτο διάσωσης, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ισχυρίστηκε πως με αυτό σώζονται για μια ακόμη φορά μόνον οι τράπεζες και δεν παρέχεται βοήθεια στους πολίτες και πως το μερίδιο της Αυστρίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, 250 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί από τώρα να θεωρηθεί πως έχει χαθεί.

Σύμφωνα με τον Στράχε, το ευρώ έχει αποτύχει προ πολλού και ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης για τη διαίρεση της Ευρωζώνης ή για μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.

Απορρίπτοντας μια συγκατάθεση του κόμματός του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού του Κόμματος των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, παρατήρησε πως τουλάχιστον στην Αυστρία δίνεται η δυνατότητα για μια διεξοδική συζήτηση του θέματος, κάτι που οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Πράσινοι.

Ο αρχηγός του κόμματος Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, Γιόζεφ Μπούχερ, κατήγγειλε πως το πακέτο διάσωσης ανοίγει τις πόρτες στη συσσώρευση χρέους, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Ομάδας Στρόναχ», Ρόμπερτ Λούγκαρ, ζήτησε να υπάρχει αλληλεγγύη με τους Αυστριακούς φορολογούμενους.