ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Φόβοι για έως 500 νεκρούς στη Δαμασκό

Συρία: Φόβοι για έως 500 νεκρούς στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ενδεχομένως ακόμη 400 είναι νεκροί λόγω της πενθήμερης επίθεσης των συριακών τακτικών δυνάμεων και παραστατικών πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στο προάστιο Ζντεϊντέτ αλ-Φάντελ της Δαμασκού, όπως κατήγγειλαν την Δευτέρα ακτιβιστές.

Την Κυριακή, οι ακτιβιστές έδωσαν στη δημοσιότητα έναν πρώτο απολογισμό που έκανε λόγο για τουλάχιστον 85 νεκρούς. Ωστόσο, αφότου τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Ζντεϊντέτ αλ-Φάντελ, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων αυξήθηκαν απότομα.

Το Ζντεϊντέλ αλ Φάντελ βρίσκεται κοντά στην Νταράγια, το προπύργιο των ανταρτών στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άμαχοι, ενώ πολλά πτώματα που έχουν βρεθεί εγκαταλελειμμένα στους δρόμους ή μέσα σε κτήρια φέρουν σημάδια συνοπτικών εκτελέσεων. Παράλληλα, πολλά θύματα έχουν βρεθεί απανθρακωμένα.

Οι συριακές Αρχές δεν έχουν δώσει έναν επίσημο απολογισμό για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ζντεϊντέτ αλ-Φάντελ, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η συνοικία βρισκόταν υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων.

Οι καταγγελίες των ακτιβιστών δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στην εμπόλεμη χώρα.

Παρά ταύτα, εάν επαληθευτούν, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες σφαγές από την έναρξη της συριακής εμφύλιας σύρραξης, πριν από 25 μήνες, τον Μάριο του 2011.