ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συγγραφέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για προσβολή του Μωάμεθ

Τουρκία: Συγγραφέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για προσβολή του Μωάμεθ

Ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε έναν συγγραφέα τουρκο-αρμενικής καταγωγής σε φυλάκιση περίπου ενός χρόνου για προσβολή στον προφήτη Μωάμεθ, μετέδωσαν την Τετάρτη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου μια παρόμοια υπόθεση προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Σεβάν Νισανγιάν, ο οποίος είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και διαχειριστής ενός blog, πάνω στην –όπως ο ίδιος περιγράφει- «ιστορία, θρησκεία και (λίγο)πολιτική», δημοσίευσε ένα προσβλητικό σύνδεσμο στον λογαριασμό του στο Twitter. Στο κείμενο που συνόδευε τον σύνδεσμο αναγραφόταν: «Ας μοιραστούμε το άρθρο για το οποίο επήλθε δικάσιμος απόφαση 13,5 μηνών από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για την προσβολή θρησκευτικών μπλα μπλα μπλα».

Ο Νισανγιάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 45 ημερών για μια ανάρτηση πέρυσι σε ένα blog με τίτλο «Η ρητορεία μίσους πρέπει να καταπολεμηθεί». Στο κείμενο που ανάρτησε έγραφε: «Δεν είναι ρητορεία μίσους να κοροϊδεύει κάποιος έναν Άραβα αρχηγό, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε επικοινωνία με τον Αλλάχ πριν από εκατοντάδες χρόνια και προσέλαβε τα ανάλογα πολιτικά, οικονομικά και σεξουαλικά οφέλη. Πρόκειται για μια δοκιμασία της ελευθερίας της έκφρασης σε ένα σχεδόν νηπιακό επίπεδο».

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ποινή δεν μπορεί να εξαγοραστεί με χρηματική εγγύηση, αλλά ότι ο Νισανγιάν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.