ΚΟΣΜΟΣ

Η ανεργία των νέων πρώτη προτεραιότητα για Ρομπάι-Μπαρόζο

Η ανεργία των νέων πρώτη προτεραιότητα για Ρομπάι-Μπαρόζο

Θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΕ θεωρείται η ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, σύμφωνα με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ΕΕ, ο Ρόμπαϊ τόνισε ότι η ανεργία των νέων θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών μελών να προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρακτικών και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή του με την οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δραστηριοποιηθούν ενόψει της Συνόδου.

Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει συμβολή και από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει ότι το πρόγραμμα αξίας 6 δισ. ευρώ που προορίζεται για τους νέους θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού είπε ότι οι αγορές εργασίας στην ΕΕ πρέπει να είναι καταλύτης για την ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους, χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ καθώς και κονδύλια σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κοινού αυτού στόχου».

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, θα πρέπει να δοθούν δάνεια προς τις επιχειρήσεις για προσλήψεις, ώστε να μπει κόσμος στην αγορά εργασίας. Υπενθύμισε επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κομισιόν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ενέκρινε το πακέτο της απασχόλησης-Εγγύηση για τη νεολαία.

Ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι εκτός από τα 6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει πόρους και από όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα κοινοτικά ταμεία.

«Ο χρόνος πιέζει για την εφαρμογή των προτάσεων. Οι πολίτες έχουν θεμιτές προσδοκίες από τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό των προσπαθειών μας», κατέληξε ο Μπαρόζο.