ΚΟΣΜΟΣ

Τα ρωσικά αεροσκάφη θα εφοδιάζονται με γαλλικά συστήματα πλοήγησης

Τα ρωσικά αεροσκάφη θα εφοδιάζονται με γαλλικά συστήματα πλοήγησης

Το νέο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με λέιζερ LINS-100RS παρουσιάζεται στο ρωσικό περίπτερο στην αεροπορική έκθεση Λε Μπουρζέ. Είναι προϊόν της ρωσο-γαλλικής εταιρείας RS Alians και προορίζεται γιά νέα και εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των καταδιωκτικών πέμπτης γενιάς.

Ανάμεσα στα εκθέματα της 50ης αεροδιαστημικής έκθεσης, που λειτουργεί αυτές τις μέρες στο Λε Μπουρζέ, προάστιο του Παρισιού, το περίπτερο της ρωσο-γαλλικής κοινοπραξίας RS Alians δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Στους μη πεπειραμένους ανθρώπους είναι δύσκολο να φανταστούν ακόμα ότι αυτή η μικρή μαύρη τετράγωνη συσκευή είναι ένα πρωτοφανές παράδειγμα της ρωσο-γαλλικής συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής αεροπορίας. Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του σύστημα πλοήγησης που κατασκευάστηκε μαζί με τους Γάλλους και με το οποίο προβλέπεται να εφοδιάζονται τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα.

Η κοινοπραξία RS Alians επινοήθηκε ακόμα το 2011 κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης στο Ζουκόφσκι στα περίχωρα της Μόσχας και μέχρι το τέλος του 2020, η εταιρεία σχεδιάζει να καταλάβει τουλάχιστον το 75% της αγοράς παρόμοιων συστημάτων για όλα τα ρωσικά σχέδια. Εκτός από τα αεροσκάφη, τέτοια συστήματα θα τοποθετούνται και στα μαχητικά ελικόπτερα Ka-52, για τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά μοντέλα. Τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης μετά την εξασφάλιση της πλήρους απασχόλησής της θα ανέλθουν, κατά τη γνώμη των ειδικών περίπου σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο σύστημα κατασκευαζόταν σχεδόν πλήρως από τους ειδικούς της Ρωσίας, ωστόσο η συμμετοχή της Γαλλίας στο σχέδιο αυτό είναι πραγματικά αναντικατάστατη.