ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Πανηγυρισμοί και φόβοι βίας μετά την ανατροπή Μόρσι

Αίγυπτος: Πανηγυρισμοί και φόβοι βίας μετά την ανατροπή Μόρσι

Με τον Μοχάμεντ Μόρσι να κρατείται στο υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο και με τις συλλήψεις πολλών ανώτερων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων ολοκληρώθηκε η αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου και της κυβέρνησής του από την εξουσία.


Το προαναγγελθέν πραξικόπημα του στρατού πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου έληξε το τελεσίγραφο που είχε θέσει στον Μόρσι «να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού». Μεταβατικός αρχηγός του κράτους ορίστηκε ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ, ο οποίος ορκίζεται σήμερα.

Ο ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις απέφυγαν να χαρακτηρίσουν την ανατροπή του Μόρσι «πραξικόπημα», καθώς κάτι τέτοιο θα επέσυρε κυρώσεις προς την Αίγυπτο. Επίσης, η επέμβαση του στρατού είχε την υποστήριξη εκατομμυρίων Αιγυπτίων, ανάμεσα στους οποίους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, που περιμένουν τη διενέργεια εκλογών υπό αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο.

Η ισχύς του Συντάγματος με ισλαμικά στοιχεία που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβρη ανεστάλη και θα σχηματιστεί μια επιτροπή για την επανεξέταση και τροποποίησή του. Επίσης, θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Καθώς όμως πλήθος κόσμου πανηγυρίζει στην πλατεία Ταχρίρ για τη «δεύτερη επανάσταση» μετά την ανατροπή το 2011 του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, οι ισλαμιστές φοβούνται για ένα νέο κύμα καταστολής και απαγορεύσεων εναντίον τους, όπως στο παρελθόν.

Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, της πολιτικής βιτρίνας των Αδελφών Μουσουλμάνων Σάαντ αλ -Κατάτνι και ο εκ των αναπληρωτών του Μοχάμεντ Μπάντι, του ανώτατου ηγέτη της αδελφότητας, ο Ράσεντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν. Επίσης, εκδόθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κατά του Μοχάμεντ Μπάντι και του αναπληρωτή του Χαϊράτ αλ Σάτερ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στο εξωτερικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και ζήτησε την εκλογή γρήγορα μιας νέας πολιτικής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, έκρινε «ανησυχητική» την επέμβαση του στρατού. Το Παρίσι ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και απηύθυνε έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Και το Λονδίνο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι κατά της επέμβασης του στρατού για την αλλαγή του καθεστώτος. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη ευθέως τον Μανσούρ τον οποίο αποκάλεσε «πρόεδρο της αραβικής Δημοκρατίας της αδελφής Αιγύπτου».

Οι φόβοι για ένα κύμα βίας και συγκρούσεων είναι υπαρκτοί. Μετά την ανακοίνωση του στρατού την Τετάρτη χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν «Αίγυπτος, Αίγυπτος!». Από την άλλη, επίσης χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: «Ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου προέδρου». Μόνο χθες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Αίγυπτο, στις πόλεις Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Ο Μόρσι κρατείται στο υπουργείο Αμυνας