ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ισραήλ απέναντι σε Συρία και Ιράν

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ισραήλ απέναντι σε Συρία και Ιράν

«Εντελώς άστοχες» χαρακτήρισε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες της Συρίας και του Ιράν για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η Τεχεράνη και η Δαμασκός δεν έχουν ακόμη επισήμως υποβάλει την αίτησή τους, ωστόσο οι ΗΠΑ επέκριναν τη βούληση που διαφαίνεται στον Οργανισμό να είναι υποψήφιες οι δύο αυτές χώρες. «Οι προσπάθειες των δύο χωρών να ενταχθούν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εντελώς λανθασμένες, διότι (..) εμφανώς έχουν κακή απόδοσή στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού τους», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Ισραηλινού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ρον Πρόσορ, ο οποίος μίλησε για «εκτροπή» από την πλευρά του ΟΗΕ.

Το Ιράν και η Συρία είναι μεταξύ των επτά υποψήφιων χωρών για τις τέσσερις ανοιχτές θέσεις στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με όσα δήλωσαν διπλωμάτες. Οι άλλες υποψήφιες χώρες είναι η Κίνα, η Ιορδανία, οι Μαλδίβες, η Σαουδική Αραβία και το Βιετνάμ. Η ψηφοφορία αναμένεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από το τέλος του έτους.