ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Τηλεγραφήματα τέλος, μετά από 163 χρόνια

Ινδία: Τηλεγραφήματα τέλος, μετά από 163 χρόνια

Οι περισσότεροι νέοι δεν γνωρίζουν τι είναι ο τηλέγραφος και φυσικά τι είναι το τηλεγράφημα. Σε κάποιες χώρες όμως, όπως στην Ινδία, ο τηλέγραφος εξακολουθούσε να είναι τρόπος ζωής. Μέχρι σήμερα.

Ο τηλέγραφος υπήρξε για περισσότερα από 160 χρόνια η βασική δίοδος για τη μεταφορά ειδήσεων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων στις διάφορες περιοχές της μεγάλης ασιατικής χώρας, αλλά και μέσο επαφής της με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Μάλιστα, μέχρι και πριν από 30 χρόνια, όταν στη χώρα δεν υπήρχε ακόμη σταθερό τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά και αργότερα- προτού καταφθάσουν τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο- ο τηλέγραφος ήταν ο αναμφισβήτητος βασιλιάς της επικοινωνίας και η υπηρεσία απασχολούσε χιλιάδες υπαλλήλους στις τάξεις της.

Αλλά και μέχρι πρόσφατα, αν και η Ινδία θεωρείται από τις χώρες όπου υπάρχουν τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, οι Ινδοί αρκετές φορές προτιμούσαν να στείλουν ένα τηλεγράφημα.

Παρόλα αυτά, η κρατική εταιρεία τηλεγραφημάτων, έπειτα από 163 χρόνια συνεχούς προσφοράς έστειλε σήμερα το τελευταίο μήνυμα και ο τηλέγραφος σιωπήσε για πάντα. Για να μη χαθεί όμως στη λήθη του χρόνου- ως μια από τις "παλαιές" τεχνολογίες- το τελευταίο τηλεγράφημα θα αποτελεί μαζί με τις παλαιωμένες συσκευές τα πρώτα δείγματα, στο μουσείο που θα κατασκευαστεί για να τιμήσει τον επί 163 έτη φορέα επικοινωνίας στη χώρα.

"Αν ο κόσμος προτιμούσε τον τηλέγραφο, τότε δεν θα υποχρεωνόμασταν να κλείσουμε την υπηρεσία. Θα είχαμε περισσότερα έσοδα και δεν θα σκεφτόταν κανείς να διακόψει τη λειτουργία. Αυτές τις ημέρες χρησιμοποιούν ταχύτερους τρόπους, όπως ηλεκτρονικά μηνύματα, SMS και διαδίκτυο" αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Τηλεγράφων της Ινδίας.

Εργαζόμενοι που υπηρέτησαν στην εταιρεία τηλεγραφημάτων για περισσότερα από 30 χρόνια δεν μπορούν να το πιστέψουν και ξεσπούν σε κλάματα. Γι αυτούς ήταν τρόπος ζωής και τώρα έτσι ξαφνικά η ζωή τους αλλάζει...