ΚΟΣΜΟΣ

Ζιμπάμπουε: Μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή για το κόμμα του Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή για το κόμμα του Μουγκάμπε

Το κίνημα Zanu-PF του Ρόμπερτ Μουγκάμπε κερδίζει άνετη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας για τα αποτελέσματα των εκλογών της Τετάρτης.


Η Εκλογική Επιτροπή της Ζιμπάμπουε δήλωσε αρχικώς ότι το Zanu-PF κέρδισε 142 από τις 210 έδρες στη νέα εθνική αντιπροσωπεία, γεγονός που θα σήμαινε ότι το κόμμα είχε τη δυνατότητα να αλλάξει έως και το σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι οι πληροφορίες από τις αρχές της Ζιμπάμπουε δεν είναι οριστικές.

Νωρίτερα, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες παρατηρητών των εκλογών είχαν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «ελεύθερη και ειρηνική».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, απέρριψε τις αιτιάσεις για νοθεία, ενώ έτερος παρατηρητής κάλεσε όλα τα κόμματα «να δεχθούν τα γεγονότα, ασχέτως αν τους φαίνονται σκληρά».

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε και ηγέτης του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, Μόργκαν Τσβάνγκιραϊ, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος του κ. Μουγκάμπε στην προεδρική κούρσα, χαρακτήρισε τις εκλογές μια «τεράστια φάρσα».

Τοπική οργάνωση παρατηρητών εντόπισε επίσης «σοβαρές παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία.

Το Zanu-PF και το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή είχαν συνασπιστεί σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από το 2009, για να ξεπεραστεί η κρίση η οποία ακολούθησε τις εκλογές του 2008 και είχε οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις.