ΚΟΣΜΟΣ

Η ΜΙΤ θα αποκτήσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η ΜΙΤ θα αποκτήσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο Οργανισμός Εθνικών Πληροφοριών (MİT) έχει συνάψει σύμβαση με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK) για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) που θα μπορεί να συγκεντρώνει οπτικές και ακουστικές πληροφορίες.

Η MİT εμπνευσμένη από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατασκευάσει τα παγκοσμίου φήμης κατασκοπευτικά αεροπλάνα Hawk, ζήτησε από την TÜBİTAK να αναπτύξει ένα παρόμοιο drone. Το εναέριο όχημα θα πρέπει να σχεδιασθεί για να παραμείνει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας φορτίο τουλάχιστον 500 κιλά καθώς θα διεξάγει παρακολούθηση ήχου και εικόνας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου θα σήμαινε για την MİT μια πρωτοπορία αφού θα είχε για πρώτη φορά ένα δικό της drone.

Η TÜBİTAK αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αναζήτηση ενός μηχανικού αεροσκαφών, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το εγχείρημα.

Τα μέλη του Συμβουλίου της εταιρείας έχουν έρθει σε επαφή με ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν σχετικό έργο.

Η MİT επιδιώκει επίσης την παροχή της επιτήρησης, μέσω εικόνας από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε λειτουργία και από τα UAV Heron των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις δικές της βάσεις δεδομένων.

Ήδη, από τον περασμένο Φεβρουάριο η MİT και η TÜBİTAK έχουν υπογράψει μια σημαντική 10ετή συμφωνία έρευνας και ανάπτυξης που περιλαμβάνει την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας συσκευών πληροφοριών, στα νέα εργαστήρια της TÜBİTAK.

Οι συσκευές αυτές είναι για υποκλοπές καθώς και άλλες για παρεμβολές βάσει ενός σχεδιασμού της Υπηρεσίας.

Για την όλη αυτή συνεργασία θα διατεθούν περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.