ΚΟΣΜΟΣ

Κόστα Ρίκα: Συνελήφθη Ελληνας για διακίνηση οργάνων

Κόστα Ρίκα: Συνελήφθη Ελληνας για διακίνηση οργάνων

Ενας Έλληνας συγκαταλέγεται στους τέσσερις συλληφθέντες, φερόμενων ως μελών συμμορίας διακίνησης οργάνων στην Κόστα Ρίκα.


Τρεις κοσταρικανοί γιατροί και ο Έλληνας που είναι ιδιοκτήτης πιτσαρίας, συνελήφθησαν από τις αρχές με τις κατηγορίες ότι αποτελούν μέλη μιας συμμορίας διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, ο αρχηγός της οποίας είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλος Χιμένεθ, οι τρεις γιατροί εργάζονταν στο δημόσιο νοσοκομείο «Calderon Guardia», στο Σαν Χοσέ, αλλά οι επεμβάσεις φέρονταν να πραγματοποιούνταν σε ιδιωτικές κλινικές σε άλλες περιοχές. Η πιτσαρία του Έλληνα συλληφθέντα βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο και ο ίδιος φέρεται να στρατολογούσε «δωρητές» που ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν οργανά τους.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 20 θύματα της συμμορίας και τα όργανα πωλούνταν στο Ισραήλ ή σε συνδέσμους της στην Ευρώπη.

Στους «δωρητές» προσφέρονταν το ποσό των 20.000 και πλέον δολαρίων, ενώ κάποιοι απο αυτούς ταξίδευαν στο Ισραήλ για την αφαίρεση των οργάνων.
Εάν κριθούν ένοχοι, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 12 ετών. Τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής της νεφρολογικής μονάδας στο Νοσοκομείο Calderon Guardia είχε συλληφθεί για ηγετικό ρόλο σε παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Γιατροί ήταν μέλη συμμορίας διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων