ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα επανέλαβε την υπόσχεσή του για κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Ο Ομπάμα επανέλαβε την υπόσχεσή του για κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την εκλογή του και ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε τη Δευτέρα τη δέσμευσή του να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση και να βάλει λουκέτο στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.


Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τους δύο ειδικούς απεσταλμένους για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο τον Πολ Λιούις και τον Κλίφορντ Σλόαν, σύμφωνα με ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο που επισημαίνει ότι ο πρόεδρος «κατέστησε σαφές ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι έχουν την πλήρη υποστήριξή του στο έργο τους» για τη μεταφορά των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Οι δυο ειδικοί απεσταλμένοι ορίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις μαζικές απεργίες πείνας των κρατουμένων στο κέντρο κράτησης στο νησί της Κούβας. Στη φυλακή αυτή κρατούνται 164 άνθρωποι από 23 χώρες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Ο Ομπάμα «παραμένει πλήρως προσηλωμένος» στο κλείσιμο της εγκατάστασης ανέφερε επίσης ο Λευκός Οίκος. «Οι εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο εξακολουθούν να απορροφούν οικονομικούς πόρους και να βλάπτουν τη θέση μας παγκοσμίως» συμπληρώνεται. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο κράτησης άνοιξε το 2002 από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η λειτουργία του Γκουαντάναμο κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο ανά κρατούμενο ή επί του παρόντος και με βάση τον αριθμό των εγκλείστων περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σε αυτά τα χρήματα υπολογίζεται και η αμοιβή των συνηγόρων υπεράσπισης των κρατουμένων μερικοί εκ των οποίων εργάζονται για χρόνια με τους έγκλειστους.