ΚΟΣΜΟΣ

Την στήριξη των Κούρδων ζητά ο Ερντογάν

Την στήριξη των Κούρδων ζητά ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ την κουρδική κοινότητα της χώρας του, ενώπιον του κούρδου ηγέτη του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.


"Η ειρηνευτική διαδικασία θα αναπτυχθεί με την υποστήριξη των αδελφών μου του Ντιγιάρμπακιρ", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη κουρδική μητρόπολη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.


Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να τερματισθεί η σύγκρουση που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους και διαβεβαίωσε πως τα 12 ως 15 εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας είναι "πολίτες πρώτης κατηγορίας".
"Πώς ο Τούρκος και ο Κούρδος μπόρεσαν να διαχαστούν; Ο Τούρκος και ο Κούρδος δεν πρέπει να είναι πια διαχασμένοι, δεν θα διχάζονται πλέον", δήλωσε ο Ερντογάν.


"Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις στη νέα Τουρκία (...) οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι αλεβίτες, οι σουνίτες, οι σιίτες, οι γυναίκες, είτε φορούν την ισλαμική μαντίλα είτε όχι, είναι όλοι πολίτες πρώτης κατηγορίας", συνέχισε.


Πριν από τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Μπαρζανί απευθύνθηκε κι αυτός στο πλήθος, το οποίο κουνούσε σημαίες κουρδικές, τουρκικές ή με τα χρώματα του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Ερντογάν, για να ζητήσει άλλη μια φορά τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο λαών.


"Αίτημά μου, εκ μέρους των κούρδων και τούρκων αδελφών μου, είναι να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Θέλω να τους πω ότι υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία με όλες τις δυνάμεις μας", δήλωσε ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ.


"Ζήτω η τουρκο-κουρδική φιλία. Ζήτω η ειρήνη. Ζήτω η ελευθερία", είπε ο Μπαρζανί, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του είπε μερικές λέξεις στα τουρκικά.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και τον ιστορικό ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι οποίες άρχισαν πριν από ένα χρόνο, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο.