ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος αφέθηκε 94χρονος πρώην φρουρός στο Άουσβιτς

Ελεύθερος αφέθηκε 94χρονος πρώην φρουρός στο Άουσβιτς

Ελεύθερο λόγω ηλικίας και γεροντικής άνοιας άφησαν οι γερμανικές αρχές τον 94χρονο Χανς Λίπσις, ο οποίος κατηγορείται ότι εκτελούσε καθήκοντα φρουρού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Το δικαστήριο του Ελβάγκεν, 200 χλμ. νοτιοανατολικά της Φραγκφούρτης, ανακοίνωσε ότι ο Λίπσις έχει εμφανίσει τις πρώτες ενδείξεις γεροντικής άνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι «κατά πάσα πιθανότητα ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να κατανοήσει επαρκώς μια ποινική δίκη αυτής της κλίμακας, αυτής της περιπλοκότητας και αυτής της χρονικής διάρκειας κι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να υπερασπισθεί επαρκώς τον εαυτό του απέναντι σε τόσο σοβαρές κατηγορίες».

Ως αποτέλεσμα, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα ήταν νόμιμο να δικαστεί με την κατηγορία της συναυτουργίας σε χιλιάδες δολοφονίες. Διατάχθηκε η άμεση απελευθέρωσή του.ια δίκη μπορεί να πραγματοποιηθεί στην απίθανη περίπτωση που η υγεία του βελτιωθεί, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Ο Λίπσις, γεννημένος στη Λιθουανία, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά απελάθηκε ξανά στη Γερμανία, είχε δηλώσει πέρυσι σε δημοσιογράφο ότι ήταν απλώς μάγειρας στο Άουσβιτς.