ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο επικρίνει τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό

Το Πεκίνο επικρίνει τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό

Η Κίνα επέκρινε σήμερα τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο 'Αμπε για τις "κακόβουλες" δηλώσεις του σχετικά με την νέα κινεζική ζώνη αεράμυνας, κλιμακώνοντας τον πόλεμο λέξεων ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες.

Ο 'Αμπε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι η πρόσφατη ανακοίνωση για τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας "παραβιάζει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας" και ζήτησε από το Πεκίνο να την καταργήσει.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της κινεζικής απόφασης για τη ζώνη αεράμυνας, η οποία έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

"Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ο ιάπωνας ηγέτης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό για να συκοφαντήσει την Κίνα", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι.

Η ζώνη αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας συμπεριλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση και τα οποία διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού.

"Τα Ντιαογιού είναι αναπόσπαστο έδαφος της Κίνας. Η κατάληψη και κατοχή από την Ιαπωνία των νησιών αυτών είναι παράνομη και άκυρη", τόνισε ο Χονγκ και πρόσθεσε ότι η ζώνη αεράμυνας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές και δεν πλήττει την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας.