ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Θα αποφυλακιστούν βάσει νόμου των «Pussy Riot»

Πούτιν: Θα αποφυλακιστούν βάσει  νόμου των «Pussy Riot»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τα δύο φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος των "Πούσι Ράιοτ" θα απελευθερωθούν βάσει του νόμου περί αμνηστίας, αλλά χαρακτήρισε παράλληλα επαίσχυντη την διαμαρτυρία τους εναντίον του σε μια εκκλησία.

Η 24χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η 25χρονη Μαρία Αλιόχινα εκτίουν ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια "πανκ προσευχή" που είχαν πει με το συγκρότημά τους κατά του Πούτιν και των δεσμών του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στον κύριο καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Οι δύο γυναίκες αναμενόταν αρχικά να αφεθούν ελεύθερες τον Μάρτιο, αλλά τώρα πιστεύεται ότι θα απελευθερωθούν νωρίτερα βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.

P138782132333

Ο νόμος αυτός περί αμνηστίας μπορεί επίσης να επιτρέψει την άρση των κατηγοριών που βαρύνουν τους 30 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική και την αποφυγή έτσι της δίκης τους, απομακρύνοντας από το προσκήνιο δύο θέματα που κρίνονται ως ενοχλητικά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση προτού η πρώτη φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο ο Πούτιν σημείωσε ότι ο νόμος αυτός περί αμνηστίας δεν καταρτίστηκε έχοντας υπόψη τους ακτιβιστές της Γκρίνπις ή τις δύο φυλακισμένες Πούσι Ράιοτ. Υιοθετήθηκε, σημείωσε, για να σηματοδοτήσει την 20η επέτειο του μετασοβιετικού Συντάγματος της Ρωσίας.

P22384942423

"Αυτή (η αμνηστία) δεν συνδέεται ούτε με την Greenpeace, ούτε με αυτό το συγκρότημα (των Πούσι Ράιοτ)", δήλωσε σήμερα ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τον χειρισμό και των δύο αυτών υποθέσεων από την χώρα του, μολονότι αυτή προκάλεσε την κριτική δυτικών κρατών και μερικών παγκόσμιων προσωπικοτήτων.