ΚΟΣΜΟΣ

Σουμάχερ: Ένας μήνας σε τεχνητό κώμα

Σουμάχερ: Ένας μήνας σε τεχνητό κώμα

Σε τεχνητό κώμα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ παραμένει ένα μήνα μετά το σοβαρό τραυματισμό του ενώ έκανε σκι στο Μεριμπέλ, στις γαλλικές Άλπεις, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1 Μίκαελ Σουμάχερ.

Σήμερα, η εκπρόσωπος του «Σούμι», Σαμπίνε Κεμ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παρέπεμψε στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την 17η Ιανουαρίου.

Τότε, οι γιατροί χαρακτήριζαν την κατάσταση «σταθερή», όχι όμως και «κρίσιμη», χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.

Οι φίλοι του πάντως δεν τον ξεχνούν και συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν: την Κυριακή στην πίστα του Σπα, στο Βέλγιο, οργανώθηκε μια κινητοποίηση στήριξης στον Σουμάχερ, στην οποία συμμετείχαν 500 φίλαθλοι.

«Πρέπει να προσευχόμαστε, να ελπίζουμε και να προσδοκούμε ότι θα γίνει ένα θαύμα, ότι θα ξυπνήσει και θα είναι όπως παλιά», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πιλότος της Ρεντ Μπουλ, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ, τον οποίο στην αρχή της καριέρας του πολλοί συνέκριναν με τον Σουμάχερ και του είχαν δώσει το προσωνύμιο «Μπέιμπι Σούμι».

«Μίκαελ, παρακολουθώ καθημερινά την πρόοδό σου και είμαι κοντά σου. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να σου μιλήσω πολύ σύντομα», έγραψε από την πλευρά του ο Νίκι Λάουντα —τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής τις δεκαετίες του '70 και του '80— στον ιστότοπο της Φεράρι όπου πολλοί αφήνουν μηνύματα συμπαράστασης στον Σουμάχερ.

soumaxer2

Το μέλλον του 45χρονου πρώην πιλότου παραμένει αβέβαιο. Το τεχνητό κώμα, που εφαρμόζουν οι γιατροί σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, έχει ως στόχο να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται ο εγκέφαλος. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες το τεχνητό κώμα συνεχίζεται και πέραν των τριών εβδομάδων.

«Ο τραυματισμός προκαλεί οίδημα (στον εγκέφαλο), όπως αυτό που παθαίνει κανείς και σε ένα απλό στραμπούληγμα», εξήγησε ο καθηγητής Ζεράρ Οντιμπέρ, της νευροχειρουργικής μονάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νανσί. Το τεχνητό κώμα μπορεί να παραταθεί «για πολύ καιρό, ημέρες ή εβδομάδες», συμπλήρωσε ο καθηγητής Ζαν Μαντς, ο επικεφαλής των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μπισά-Μποζόν-Λουί Μουριέ του Παρισιού. Ωστόσο, η μέση χρονική διάρκεια για τους σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι συνήθως φτάνει τις 15 ημέρες και είναι «αρκετά σπάνιο» το τεχνητό κώμα να ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες, τόνισε ο Οντιμπέρ.

Οι γιατροί αποφασίζουν να διακόψουν το τεχνητό κώμα όταν η πίεση στο κρανίο πέσει σε χαμηλά επίπεδα και παραμείνει σταθερή. Όταν ένας ασθενής βγαίνει από το τεχνητό κώμα οι γιατροί ελέγχουν τις αντιδράσεις του. «Βλέπουμε εάν επικοινωνεί, εάν αντιδρά στους ερεθισμούς, δίνοντάς του εντολές όπως να σφίξει το χέρι ή να κλείσει τα μάτια», είπε ο Οντιμπέρ. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι ακόμη και αν ο τραυματίας ξυπνήσει και ανταποκρίνεται καλά, ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση παραμένει μακρύς και μπορεί να φτάσει από το ένα μέχρι και τα τρία χρόνια.

Τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για το ατύχημα του Σουμάχερ δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της Αλμπερτβίλ.

Διαβάστε επίσης:

Μίκαελ Σουμάχερ: Νέοι φόβοι για την κατάσταση της υγείας του

Σουμάχερ: Καμία βελτίωση δεν παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του