ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δολοφόνησαν συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου

Αφγανιστάν: Δολοφόνησαν συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου

Η πορεία προς τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν επισκιάστηκε σήμερα από τις δολοφονίες στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, δύο μελών της ομάδας των συνεργατών του Αμπντουλά Αμπντουλά, ενός από τους επικρατέστερους υποψήφιους, την παραμονή της επίσημης έναρξης της προεκλογικής διαδικασίας.


«Ένοπλοι σκότωσαν τον Δρ. Χαμντάρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας μας στη Χεράτ, όπως και άλλο ένα μέλος της ομάδας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Αμπντουλά, ο Σάγεντ Φάζελ Σανγκσαράκι.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Χεράτ, ο Άμπντουλ Ραούφ Αχμάντι, επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες, τους οποίους κατονόμασε ως Άχμαντ Χαμντάρντ και Σουτζαχιντίν, «σκοτώθηκαν απόψε στο τέταρτο διαμέρισμα της πόλης», όταν «ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον τους εν μέση οδώ» και κατόπιν διέφυγαν.

Οι δολοφονίες σημειώθηκαν μία ημέρα πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, αύριο Κυριακή. Ένδεκα υποψήφιοι κατέρχονται στην κονίστρα για να διεκδικήσουν τον θώκο του απερχόμενου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βάσει του Συντάγματος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία.

Οι εκλογές της 5ης Απριλίου, όταν αναμένεται να γίνει η πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στην ιστορία του Αφγανιστάν, θεωρούνται μια κρίσιμη δοκιμασία για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που αριθμούν 350.000 στελέχη, την ώρα που τα ξένα στρατεύματα ετοιμάζονται να φύγουν από τη χώρα.
«Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Αμπντουλά, κατηγορώντας τις αφγανικές αρχές ότι δεν παρείχαν επαρκή προστασία στην ομάδα του υποψηφίου στη Χεράτ, μια μεγάλη πόλη του δυτικού Αφγανιστάν.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας υπόσχονταν να εγγυηθούν την ασφάλειά μας», υπογράμμισε. «Αυτό που συνέβη, στην ίδια την έναρξη της προεκλογικής διαδικασίας, είναι ένα άσχημο σημάδι, που μας δείχνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είτε είναι ανίκανες να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκστρατείας, ή ότι δεν παίρνουν την δουλειά τους σοβαρά», κατήγγειλε.

Ο Σανγκσαράκι δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Καρζάι τηλεφώνησε στον Αμπντουλά για να του εκφράσει τα «συλλυπητήριά» του και να τον διαβεβαιώσει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να πέσει φως στις δολοφονίες.

Μια πηγή προσκείμενη στον Αμπντουλά είπε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι η ομάδα του είχε δεχθεί «απειλές» την περασμένη εβδομάδα.
«Είχαμε επίσης πληροφορήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι μπορεί να υπήρχαν κι άλλες πιθανές απειλές, αλλά δυστυχώς παρά τα μέτρα που πήραν η αστυνομία και εμείς, δύο βασικά στελέχη της ομάδας μας δολοφονήθηκαν το απόγευμα».

Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε ποιος βρίσκεται πίσω από τις απειλές. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης ενώ δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κάποιος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν ένα ατέρμονο αιματηρό αντάρτικο μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001.

Οι φόνοι αυτοί επαναφέρουν το φάσμα όσων είχαν γίνει στις προηγούμενες προεδρικές το 2009, μια χαοτική διαδικασία που είχε αμαυρωθεί από νοθεία και αιματηρά βίαια επεισόδια.

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής της επαρχίας Κουντούζ είχε δολοφονηθεί από αντάρτες των Ταλιμπάν.

Ο Αμπντουλά, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος, είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο του 2009 με το 30% των ψήφων, ενώ είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχε στον δεύτερο καταγγέλλοντας, όπως και πολλοί παρατηρητές, μαζική νοθεία, ουσιαστικά επικυρώνοντας de facto την επανεκλογή του Καρζάι.

Ο 53χρονος πρώην χειρουργός οφθαλμίατρος ήταν εκπρόσωπος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ενός διοικητή των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει εναντίον των σοβιετικών που δολοφονήθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Αμπντουλά είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Καρζάι.