Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα επανέλαβαν σήμερα τις συνομιλίες τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει την επανένωση οικογενειών, τις οποίες χώρισε ο πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, παρά τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ.


Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες διεξάγονται στο χωριό Πανμουντζόμ στην περιοχή των συνόρων, δεν έχουν συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, ωστόσο κατά τον πρώτο γύρο, ο οποίος έληξε την Τετάρτη χωρίς αποτέλεσμα, αποκαλύφθηκαν τα σημεία διαφωνίας.

Η Νότια Κορέα ζητεί από τη Βόρεια να εγγυηθεί τις προσεχείς συναντήσεις των οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος (1950-53), οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από τις 20 ως τις 25 Φεβρουαρίου στο βορειοκορεατικό έδαφος.

Η Βόρεια Κορέα επιμένει από την πλευρά της στην αναβολή της έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου.

Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τις ασκήσεις αυτές σαν δοκιμή για μια εισβολή στο έδαφός της. Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι πρόκειται για "αμυντικές" ασκήσεις.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα δύο κράτη, είναι οι πρώτες τα τελευταία 7 χρόνια που διεξάγονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και πραγματοποιούνται μετά τις δηλώσεις των ηγετών των δυο χωρών ότι επιθυμούν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.