ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι:Bοήθεια στη Γεωργία για διευκόλυνση ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Κέρι:Bοήθεια στη Γεωργία για διευκόλυνση ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται να χορηγήσει βοήθεια σε αυτή της Γεωργίας προκειμένου να υποστηριχθεί η στενότερη ολοκλήρωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, εξαίροντας τη διαδικασία αυτή, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, η οποία έχει αυξήσει την ένταση ανάμεσα σε δυτικές κυβερνήσεις και αυτήν της Ρωσίας.

Ο Κέρι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς αυτούς της Ουάσινγκτον, που έκανε γνωστούς την ώρα που η Γεωργία προσπαθεί να αυξήσει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Δύση και να προσελκύσει περισσότερες δυτικές επενδύσεις. «Ανακοινώνω σήμερα (τη χορήγηση) επιπρόσθετης βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηριχθεί το ευρωατλαντικό όραμα της Γεωργίας, συγκεκριμένα για να βοηθήσουμε τη Γεωργία να επιτύχει καθεστώς ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων από την ΕΕ και για να αμβλύνουμε τις δυσκολίες της οροθέτησης των συνόρων με τις κατεχόμενες περιοχές», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ηρακλή Γκαριμπασβίλι.

Garibashvili Ivanishvili

Ο Κέρι αναφερόταν στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία, δύο περιοχές της Γεωργίας όπου βρίσκονται ανεπτυγμένοι χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί.
Ο Γκαριμπασβίλι, 31 ετών, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπου έγινε δεκτός τη Δευτέρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι Ομπάμα και Μπάιντεν διαβεβαίωσαν τον Γκαριμπασβίλι για την αμερικανική υποστήριξη στην προσπάθεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να επιτύχει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ προς Ρωσία: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας