ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλαδικό ειδώλιο δώρισε η Ελλάδα στον ΟΗΕ

Κυκλαδικό ειδώλιο δώρισε η Ελλάδα στον ΟΗΕ

Κυκλαδικό ειδώλιο, αντίγραφο του αυθεντικού κυκλαδικού ειδωλίου της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου 2800-2300 π.Χ., που εκτίθεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα, δώρισε η Ελλάδα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Η παράδοση του έργου και η τελετή αποκαλυπτηρίων του πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Ιδρύματος Γουλανδρή, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της 25ης Συνόδου του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία, η Ελλάδα κατέχει επίσης την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ειδώλιο που απεικονίζει γυναικεία φιγούρα με χέρια σταυρωμένα, δίνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και ισορροπίας, ενώ η απλότητα και το μινιμαλιστικό του ύφος αποδίδουν τη χαρακτηριστική πτυχή της Κυκλαδικής Τέχνης, που την έχει τοποθετήσει στο Πάνθεον της Ιστορίας της Τέχνης.

Στην τελετή παρέστησαν ο γενικός διευθυντής του ΟΗΕ, Michael Mοller, ο οποίος ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) η δωρεά του κυκλαδικού ειδωλίου και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στη δωρήτρια χώρα. Πρόσθεσε ότι το κυκλαδίτικο ειδώλιο θα χρησιμεύσει ως μόνιμη υπενθύμιση της σημασίας της προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και της προσφοράς της Ελλάδας στην προώθηση των δικαιωμάτων για όλους.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα ΗΕ, πρέσβης Αλέξανδρος Αλεξανδρής, εκπροσωπώντας τη χώρα, τόνισε από την πλευρά του ότι η δωρεά αυτή, την οποία για πρώτη φορά πραγματοποιεί η Ελλάδα προς τον ΟΗΕ στη Γενεύη, δείχνει το αμείωτο ενδιαφέρον και την επίμονη και αδιάκοπη υποστήριξη της χώρας στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την ίδρυσή του.

Το ειδώλιο τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση και στο εξής θα κοσμεί την είσοδο της αίθουσας των ΗΕ, όπου πραγματοποιούνται οι Σύνοδοι του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.