ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν τον Ουκρανό ολιγάρχη Ντμίτρο Φιρτάς στη Βιέννη

Συνέλαβαν τον Ουκρανό ολιγάρχη Ντμίτρο Φιρτάς στη Βιέννη

O Ουκρανός ολιγάρχης Ντμίτρο Φιρτάς, που ανήκει στο περιβάλλον του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συνελήφθη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βιέννη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.


Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστρίας (BKA) ανακοίνωσε τη σύλληψη του «Ουκρανού πολίτη Ντμίτρο Φ. (ηλικίας 48 ετών)», ο οποίος δεν προέβαλε καμία αντίσταση, στο πλαίσιο μιας έρευνας του FBI, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών των ΗΠΑ.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι πράγματι πρόκειται για τον Ντμίτρο Φιρτάς, έναν εύπορο επιχειρηματία που για πολύ καιρό διατηρούσε στενές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόξενος στην Αυστρία θα επιχειρήσει να τον συναντήσει «σύντομα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ευγένιος Περεμπιίνις.

Ο Ντμίτρο Φιρτάς κατηγορείται για διαφθορά και σύσταση και συμμορία σε σχέση με επιχειρηματικές συμφωνίες που σύναψε. Η αυστριακή δικαιοσύνη τον συνέλαβε «μετά την πολυετή έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό FBI και μετά την έκδοση ενός εντάλματος σύλληψης ενός αμερικανικού δικαστηρίου».

Ο Φιρτάς κρατείται σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα στα δυτικά της πρωτεύουσας της Αυστρίας.

Δέκατος τέταρτος στην κατάταξη των πλουσιότερων Ουκρανών, σύμφωνα με την έκδοση του περιοδικού Forbes στην Ουκρανία, ο Φιρτάς έχει περιουσία ύψους 673 εκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ) χάρη στη δραστηριοποίησή του στους τομείς του φυσικού αερίου, των χημικών, των μέσων ενημέρωσης και των τραπεζών.

Μέσω του ομίλου RosUkrEnergo, μιας εταιρείας που ανήκει στον ίδιο και στον ρωσικό γίγαντα της ενέργειας, την εταιρεία Gazprom, ο Φιρτάς πλούτισε εξάγοντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν στην Ουκρανία.

Πολλοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν την έλλειψη διαφάνειας και τη διαφθορά σε αυτόν τον όμιλο. Κατά την διάρκεια της θητείας της στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας, μεταξύ 2007 και 2010, η Γιούλια Τιμοσένκο είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου ολιγάρχη και των δραστηριοτήτων του.

Αν και ανήκε στο περιβάλλον του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Φιρτάς πήρε αποστάσεις από αυτόν στις απαρχές του κινήματος διαμαρτυρίας στο Κίεβο, το Δεκέμβριο του 2013.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Ιντέρ, το οποίο του ανήκει, αποφάσισε να δώσει τον λόγο στους διαδηλωτές της Μαϊντάν.

Ο Φιρτάς δε συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Ουκρανούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασπάθιση κρατικών κεφαλαίων και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να δεσμευτούν.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ- Κέρι

ΔΝΤ: Σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο