ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο σκάνδαλο με εμπλεκόμενο τον Σαρκοζί

Γαλλία: Νέο σκάνδαλο με εμπλεκόμενο τον Σαρκοζί

Ένα νέο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Νικολά Σαρκοζί ήρθε στο φως, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά τη μετάδοση, από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, επτά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που υποκλάπηκαν κατόπιν δικαστικής εντολής και στις οποίες ο Σαρκοζί φέρεται να συνομιλεί με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ, για την υπόθεση Μπετανκούρ.


Σε ένα από τα τηλεφωνήματα ο Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει "μπάσταρδους του Μπορντό" τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης περί εκμετάλλευσης ανήμπορου προσώπου που αφορούσε την πολυεκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η υποκλοπή των τηλεφωνημάτων έγινε στο διάστημα 28 Ιανουαρίου-11 Φεβρουαρίου από τη δεύτερη τηλεφωνική γραμμή που είχε εγκαταστήσει ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποιώντας το όνομα "Πολ Μπισμούτ". Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ατζέντες του Σαρκοζί οι οποίες είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ απορρίφθηκαν τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο οι ατζέντες του αποτελούν στοιχείο και μιας άλλης υπόθεσης, αυτής της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, το 2008, στην αντιδικία του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas. Είναι επίσης ενδεχόμενο να ενδιαφέρουν τους δικαστές που ερευνούν τις κατηγορίες ότι ο Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που είχαν διαταχθεί για αυτήν την τελευταία υπόθεση καταγράφηκε και μια συνομιλία μεταξύ του Σαρκοζί και του Ερζόγκ η οποία στάθηκε αφορμή να δοθεί εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για παραβίαση του απορρήτου της προανακριτικής διαδικασίας και για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, από τη σύνθεση των απομαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων των επτά τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος Mediapart προκύπτει ότι ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις "τάσεις" που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Η ανάγνωση των κειμένων που δημοσιεύει ο Mediapart "προκαλεί κατάπληξη αλλά, πάνω απ' όλα, προκαλεί θλίψη" είπε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ. Ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του "εμφανίζονται απλούστατα αποφασισμένοι να παρεμποδίσουν τη δικαιοσύνη", πρόσθεσε.
"Αυτά είναι τα λόγια ενός πρώην προέδρου της Δημοκρατίας που πιάστηκε στα πράσα", γράφει από την πλευρά του ο Mediapart.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο στις 29 Ιανουαρίου ο Ερζόγκ εκφράζει τη χαρά του για την "αφοσίωση" που επιδεικνύει ο πληροφοριοδότης του ο οποίος "κοπιάζει πολύ". Ο δικηγόρος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα ακυρώσει την εντολή να κατασχεθούν τα σημειωματάρια του Σαρκοζί "εκτός και αν νικήσει η δικαιοσύνη", όπως σχολιάζει. Η δήλωση του αυτή χαρακτηρίζεται "απίστευτη ομολογία" από τον Mediapart.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Σαρκοζί τηλεφωνεί στον δικηγόρο του και του ζητάει να τον καλέσει στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή του "για να δώσουμε την εντύπωση ότι συνομιλούμε". Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον δικαστή Αζιμπέρ να πάρει μια θέση στο Μονακό. Ο δικηγόρος του αποκαλύπτει ότι έχει ήδη διαβεβαιώσει τον "Ζιλμπέρ" για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος UMP του Σαρκοζί, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι αυτού του είδους οι αποκαλύψεις γίνονται "εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας" για τις δημοτικές εκλογές.

Οι ενώσεις των δικαστών, από την πλευρά του, εξέφρασαν την κατάπληξή τους για τις αποκαλύψεις που έκανε ο Mediapart.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή Σαρκοζί σε υπόθεση με εξοπλιστικά προγράμματα