ΚΟΣΜΟΣ

Εσπευσμένα στην Ιορδανία ο Κέρι

Εσπευσμένα στην Ιορδανία ο Κέρι

Εσπευσμένα, διακόπτοντας την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετέβη στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε αρχικά με τον βασιλιά Αμπντάλα και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, την ώρα που οι ηγέτες των αραβικών χωρών διαμήνυαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποτέ το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος».


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ο Κέρι έγινε δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας αργά το απόγευμα της Τετάρτης (26/03), ενώ αναμένεται επίσης να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε ζητήσει από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να στείλει τον βασικό διαπραγματευτή του, τον Σάεμπ Ερεκάτ, στη Ρώμη, όμως ο Αμπάς αρνήθηκε. «Ο Άμπου Μάζεν (σ.σ. ο Μαχμούντ Αμπάς) δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτα μέχρι να απελευθερωθεί η τέταρτη ομάδα κρατουμένων» στις ισραηλινές φυλακές, κάτι που προβλέπεται να γίνει στις 29 Μαρτίου, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης» ο υπουργός Κρατουμένων Ίσα Καρακάε, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προέβλεπε την απελευθέρωση, κατά στάδια, 104 Παλαιστίνιων που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, πριν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, το 1993. Σε αντάλλαγμα, οι Παλαιστίνιοι θα διέκοπταν τις προσπάθειές τους να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς. Η αποφυλάκιση των τριών πρώτων ομάδων των κρατουμένων, που αποτελούνταν από 26 άτομα η καθεμιά, έγινε κανονικά, όμως η ισραηλινή κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ματαιώσει την αποφυλάκιση της τέταρτης ομάδας, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο Κέρι θα διανυκτερεύσει στο Αμάν και θα επιστρέψει την Πέμπτη στη Ρώμη, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο, προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο απεγκλωβισμός 4χρονου από τα συντρίμμια του σπιτιού του (vid)