ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Να γίνουν αξιόπιστες εκλογές στο Αφγανιστάν

ΝΑΤΟ: Να γίνουν αξιόπιστες εκλογές στο Αφγανιστάν

Το NATO «καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο» την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον έξι αστυνομικοί, ενώ κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου παρά τις «προσπάθειες εκφοβισμού» από μέρους των Ταλιμπάν.


Ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας παρείχαν βοήθεια μετά την επίθεση, την οποία «καταδίκασε έντονα» και πρόσθεσε: «χαιρετίζω το γεγονός ότι ο αφγανικός λαός έχει αντισταθεί σε αυτές τις προσπάθειες εκφοβισμού». Ο Ράσμουσεν στάθηκε στο ότι «μεγάλος αριθμός» πολιτών «ενεγράφη» στους εκλογικούς καταλόγους για να συμμετάσχει στις προεδρικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Σαββάτου.

Ο ίδιος εξήρε το έργο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και δήλωσε «βέβαιος ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί το Σάββατο ομαλά». Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε «κρίσιμο» οι εκλογές αυτές να είναι «αξιόπιστες, διαφανείς και με μεγάλη συμμετοχή», καθώς οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να τις παρεμποδίσουν.

Ο ΓΓ του NATO επανέλαβε τη «δέσμευση» της συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Επανέλαβε πάντως ότι εάν η Καμπούλ δεν υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με την Ουάσινγκτον, «δεν θα υπάρξει» συνέχιση της αποστολής των ξένων δυνάμεων, ένα σχήμα διάδοχο της ISAF, η εντολή της οποίας εκπνέει στα τέλη της χρονιάς.

Το NATO συνεχίζει τους σχεδιασμούς για μια αποστολή η οποία θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο και θα συμβάλλει στην «αποστολή κατά της τρομοκρατίας», αλλά «όσο περισσότερος χρόνος περνάει πριν υπογραφεί η συμφωνία αυτή, τόσο λιγότερο χρόνο έχουμε» για την προετοιμασία της, επανέλαβε ακόμη ο Ράσμουσεν.

Το NATO διοικεί τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν από το 2003 και σήμερα διατηρεί λίγο πάνω από 50.000 μάχιμους στρατιωτικούς στο έδαφος της χώρας. Έχουν διατυπωθεί φόβοι ότι η χώρα ενδέχεται να ολισθήσει σε χάος αφού οι μάχιμες δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποσυρθούν περί τα τέλη του έτους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει αρνηθεί να υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατ' αρχάς και κατόπιν ανάλογες με κράτη-μέλη του NATO, κάτι που η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν προαπαιτούμενο ώστε να παραμείνουν στρατεύματά τους στο αφγανικό έδαφος.

Ο Καρζάι, ο οποίος κυβερνά το Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 έπειτα από την εισβολή των ΗΠΑ και συμμάχων τους, δεν έχει δικαίωμα βάσει του ισχύοντος Συντάγματος στη χώρα να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην προεδρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα να διεξαχθούν διαφανείς και ελεύθερες εκλογές το Σάββατο και να υπάρξει ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα στη χώρα, ενώ τόνισε πως η χώρα του «δεν θα γυρίσει την πλάτη της στο Αφγανιστάν», σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung και δημοσιεύθηκε σήμερα. «Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό της χώρας και μετά το πέρας της αποστολής της ISAF και την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων».

«Δεν έχουμε ξεχάσει το Αφγανιστάν», διαβεβαίωσε ένας άλλος διπλωμάτης της συμμαχίας, τονίζοντας πως η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει εκτρέψει την προσοχή του Συμφώνου από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν-Επίθεση των Ταλιμπάν στην οικία του υπ. Εσωτερικών-7νεκροί