ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Απαραίτητη «θυσία» να μην συναντήσουν τον Δαλάι Λάμα

Νορβηγία: Απαραίτητη «θυσία» να μην συναντήσουν τον Δαλάι Λάμα

Ως μία απαραίτητη θυσία για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κίνα χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε να μην συναντηθούν τα στελέχη της με τον Δαλάι Λάμα (τον οποίο υποδέχθηκε ωστόσο το κοινοβούλιο),η κυβέρνηση της Νορβηγίας.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει καμία πολιτική επαφή με τις κινεζικές αρχές. Αυτό καθιστά αδύνατο έναν διάλογο για τα μεγάλα και δύσκολα θέματα, όπως το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ στον ραδιοσταθμό NRK.

«Είναι επομένως μια απαραίτητη θυσία για να δείξουμε στην Κίνα ότι κρίνουμε σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο μαζί της», πρόσθεσε η πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση της νορβηγικής κυβέρνησης να συναντήσει τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των θιβετιανών βουδιστών, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα στο Όσλο, στο πλαίσιο της 25ης επετείου από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης.

Μετά την απονομή το 2010 του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, οι κινεζικές αρχές σταμάτησαν κάθε επαφή σε υψηλό επίπεδο με τους Νορβηγούς ομολόγους τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε πολιτική εξουσία, παρά το γεγονός ότι και τα πέντε μέλη της διορίζονται από το κοινοβούλιο.

Και μπορεί αμφότεροι να έχουν διατελέσει στο παρελθόν πρόεδροι της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με το Θιβέτ, ωστόσο ούτε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, ούτε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, αλλά και κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης θέλησε να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Νορβηγία.

Την ίδια ώρα, η Κίνα είχε πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις της όσον αφορά στην υποδοχή που θα επιφυλασσόταν από το Όσλο στον Δαλάι Λάμα, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί «αυτονομιστή».

Παρόλα αυτά, τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών βουδιστών υποδέχθηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο βουλευτές μέλη της επιτροπής για το Θιβέτ, η οποία εκπροσωπεί όλα τα πολιτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της δεξιάς κυβέρνησης.

Κατά την υποδοχή του στην κύρια είσοδο του κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι τέθηκε το ερώτημα αν θα του έλεγαν να εισέλθει από μια υπηρεσιακή είσοδο, ο Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι είναι «θαυμαστής του δημοκρατικού συστήματος».

Η κοινή γνώμη της χώρας, πάντως, επέκρινε την απουσία μιας συνάντησης του Δαλάι Λάμα με κάποιον υπουργό. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που στηλίτευσαν τη «δειλία» της κυβέρνησης και την απόφασή της να θυσιάσει τις αξίες της στο βωμό οικονομικών συμφερόντων…

Διαβάστε ακόμα:

«Πάτησε» Νορβηγία ο Δαλάι Λάμα