ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Ζητάει εξηγήσεις από τη Μόσχα για σχόλιο στο twitter του πρωθυπουργού

Ρουμανία: Ζητάει εξηγήσεις από τη Μόσχα για σχόλιο στο twitter του πρωθυπουργού

Η Ρουμανία ζήτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα μετά από μια ανάρτηση στο Twitter του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος αντιδρώντας στην απαγόρευση που επέβαλε το Βουκουρέστι στο αεροσκάφος του να πετάξει πάνω από τον ρουμάνικο εναέριο χώρο, έγραψε ότι θα επιστρέψει με ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος TU - 160.

Ο Ρογκόζιν που είναι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ αιτίας της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία της χερσονήσου της Κριμαίας, επιχείρησε να πετάξει προς τη Μόσχα από την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

«Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ , η Ρουμανία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της για το αεροπλάνο μου», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας. «Η Ουκρανία δεν μου επιτρέπει να περάσει το αεροπλάνο μου από εκεί. Την επόμενη φορά θα πετάξω με ένα TU – 160» έγραψε ο Ρογκόζιν. Το TU - 160 είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη Μόσχα να διευκρινίσει αν τα σχόλια του Ρογκόζιν αντιπροσωπεύουν «την επίσημη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τη Ρουμανία ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ». Όπως ανέφερε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών «η απειλή για χρήση ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση λαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης στο περιφερειακό πλαίσιο». Επίσης προστίθεται ότι « η Ρωσική Ομοσπονδία έχει σπάσει την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας ... ενώ οι φιλο – ρώσοι αυτονομιστές παραβιάζουν τη δημόσια τάξη στο γειτονικό κράτος» και σημειώνεται ότι η Ρουμανία τηρεί τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.

Ο Ρογκόζιν ήταν στη ρωσόφωνη Υπερδνειστερία , μια στενή λωρίδα εδάφους στη Μολδαβία που συνορεύει με την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ακροδεξιός δήμαρχος δεν τιμήσε την ημέρα ενάντια στη δουλεία

ΗΠΑ : Δυο νεκροί και ένας αγνοούμενος από τη συντριβή του αερόστατου