ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: Βαθιά απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κάμερον: Βαθιά απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέδωσε σήμερα τη νίκη του λαϊκιστικού κόμματος UKIP στις ευρωεκλογές στη "βαθιά απογοήτευση" από την ΕΕ που επικρατεί στη Βρετανία και απέρριψε το ενδεχόμενο να συνάψει οποιοδήποτε "σύμφωνο" με το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.


"Ο κόσμος είναι βαθιά απογοητευμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο Radio 4 του BBC.
"Θέλουν αλλαγή και, σε ό,τι με αφορά, το μήνυμα ελήφθη και κατανοήθηκε πλήρως", πρόσθεσε.

"Αν θέλετε ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη, αν αυτό είναι το σημαντικότερο για σας, δεν υπάρχει παρά ένα κόμμα και ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός που μπορούν να το οργανώσουν. Το Εργατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν θέλουν αυτό το δημοψήφισμα, το UKIP δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει", υποστήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε επίσης την ιδέα να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος το οποίο έχει υποσχεθεί για το 2017, εφόσον επανεκλεγεί.
"Θέλω μια αληθινή και πλήρη επαναδιαπραγμάτευση που θα βελτιώσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη" και "δεν πιστεύω πως το να συντομεύσω το χρόνο της διαπραγμάτευσης είναι καλό πράγμα", δήλωσε προσθέτοντας πως εξακολουθεί να θέλει "να παραμείνει στους κόλπους μιας μεταρρυθμισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Αυτό που έχει ενδιαφέρον σε σχέση μ' αυτές τις εκλογές και μ' αυτά που λένε ευρωπαίοι πολιτικοί, είναι πως υπάρχουν πολλοί, όπως ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, που λένε τώρα πως είναι καιρός να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξουσίες στα εθνικά κράτη", υποστήριξε.

"Εκεί όπου πριν από ένα χρόνο ήμουν μια απομονωμένη φωνή όταν επιχειρηματολογούσα προς αυτή την κατεύθυνση, μπορείτε τώρα να δείτε πως έχω έναν ορισμένο αριθμό συμμάχων", τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι' αυτό.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε οποιαδήποτε συμμαχία με το UKIP ένα χρόνο πριν από τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές.
"Δεν κάνουμε σύμφωνα ούτε συμφωνίες. Οι συντηρητικοί υποψήφιοι θα κατέβουν ως συντηρητικοί, θα αγωνισθούν ως συντηρητικοί και ελπίζω ότι θα θριαμβεύσουν ως συντηρητικοί", τόνισε.

"Βάσει αυτών που διαβάζω στις κυριακάτικες εφημερίδες, ο Νάιτζελ Φάρατζ θέλει να καταστρέψει το Συντηρητικό Κόμμα, όχι να δουλέψει μαζί του", πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πιέσεις στον Νικ Κλεγκ να παραιτηθεί